Na hlavný obsah

Trump konal vedome nelegálne, aby zvrátil výsledok volieb, hovorí výbor Kongresu

Americký exprezident vinu v prípade popiera.

Trump konal vedome nelegálne, aby zvrátil výsledok volieb, hovorí výbor Kongresu
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump konal vedome protizákonne a plánoval sprisahanie s cieľom zvrátiť výsledok prezidentských volieb. Hovorí to vo svojej 845-stranovej v piatok (23: 12.) zverejnenej finálnej správe osobitný výbor amerického Kongresu pre vyšetrovanie útoku na Kapitol 6. januára 2021.

„Dôkazy priniesli jednoznačný záver. Hlavnou príčinou udalostí 6. januára bol jeden muž, bývalý prezident Trump, ktorého mnohí ďalší nasledovali,“ nachádza sa v správe.

Deväťčlenný výbor s demokratickou väčšinou v pondelok (19. 12.) navrhol obžalovať Trumpa a piatich jeho spolupracovníkov z viacerých závažných zločinov vrátane napomáhania vzbure. Vychádzal pri tom z 18-mesačného vyšetrovania, počas ktorého vypočul vyše 1 000 svedkov a analyzoval vyše milióna dokumentov.

Dlho očakávaná finálna správa je rozdelená do ôsmich kapitol. Tie opisujú Trumpovo konanie po tom, ako v prezidentských voľbách v novembri 2020 prehral proti súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Zaujal stanovisko, že mu „voľby boli ukradnuté“ a snažil sa rôznymi prostriedkami, podľa Výboru mnohokrát nelegálnymi, udržať pri moci.

Správa sa podrobne venuje Trumpovej komunikácii a rétorike na sociálnych sieťach. Tá podľa Výboru vyprovokovala jeho podporovateľov vydať sa 6. januára do budovy Kongresu, kde sa práve obe jeho komory chystali potvrdiť Bidenove volebné víťazstvo.

Kým sa jeho stúpenci stretávali s políciou, bývalý prezident „187 minút zanedbával svoju povinnosť“. Nereagoval na žiadosti svojich spolupracovníkov i členov svojej rodiny, aby vyzval na zastavenie nepokojov a povolal bezpečnostné zložky, uvádza výbor.

Dosadenie nového ministra?

Trump sa tiež podľa vyšetrovateľov usiloval o dosadenie nového ministra spravodlivosti.Ten mal napísať listy volebným predstaviteľom jednotlivých štátov a vyzvať ich, aby pre nezrovnalosti v hlasovaní radšej uznali prezidentom Trumpa namiesto Bidena. 

V súvislosti s „nátlakovou kampaňou“ voči volebným predstaviteľom jednotlivých štátov Výbor pripomenul napríklad Trumpov telefonát s Bradom Raffenspergerom z Georgie. V ňom ho žiadal, aby „našiel 11 000 hlasov“, ktoré mu chýbali na víťazstvo v štáte.

Sedem demokratov a dvaja republikáni v pondelok odporučili ministerstvu obžalovať Trumpa, jeho poradcov a advokátov Johna Eastmana, Rudolpha Giulianiho, Jeffreyho Clarka, Kennetha Chesebroa a personálneho riaditeľa Marka Meadowsa, a to celkovo zo štyroch zločinov.

Konkrétne ide o napomáhanie vzbure, marenie úradného konania, sprisahanie proti vláde Spojených štátov a sprisahanie s cieľom urobiť nepravdivé vyhlásenie, pričom posledný spomínaný zločin sa vzťahuje len na bývalého prezidenta.

Ministerstvo spravodlivosti sa návrhom Výboru nemusí riadiť. Samotný Trump vinu v prípade popiera, vyšetrovanie označuje za politicky motivované a členov výboru za „gaunerov a darebákov“. Šesťdesiatsedemročný bývalý prezident a miliardár sa bude v roku 2024 znovu uchádzať o Biely dom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet