Na hlavný obsah

Turecko očakáva od Fínska zrušenie zbrojného embarga

Ide o jeden z krokov na schválenie vstupu severskej krajiny do NATO.

Turecko očakáva od Fínska zrušenie zbrojného embarga
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Foto: TASR/AP

Turecko očakáva od Fínska zrušenie zbrojného embarga ako jeden z krokov na schválenie vstupu severskej krajiny do NATO. Povedal to v utorok (6. 12.) šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

Dodal, že muž, ktorého Švédsko vydalo minulý týždeň do Turecka, nebol na zozname ľudí, ktorých vydanie predtým Ankara požadovala. Turecko spolu s Maďarskom sú jedinými krajinami, ktoré stále neschválili vstup oboch krajín do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Podľa oficiálnych médií Ankaru vo štvrtok (8. 12.) navštívi fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. „Z Fínska ešte neprišlo oznámenie, že zrušili zbraňové embargo proti nám. Takéto ohlásenie očakávame,“ povedal Čavušoglu.

Podobný krok urobilo v septembri Švédsko. Štokholm zrušil zákaz vývozu zbraní do Turecka, ktorý zaviedol v reakcii na turecké vojenské ťaženie proti kurdským jednotkám na severe Sýrie v roku 2019.

Čavušoglu privítal ako „dobrý začiatok“ vydanie zo Švédska muža, ktorý bol v Turecku odsúdený za členstvo v Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Šéf diplomacie dodal, že muž nebol na zozname ľudí, o ktorých vydanie Ankara usiluje prednostne.

Turecko očakáva konkrétne kroky

Turecká vláda aj naďalej očakáva, že Švédsko jej týchto ľudí vydá a zabaví ich majetok. Švédske úrady už skôr uviedli, že o expedíciách rozhodujú súdy podľa domácich a medzinárodných zákonov. Nemožné je tak napríklad vydať švédskych občanov.

Konkrétne kroky od Švédska a Fínska očakáva aj minister obrany Hulusi Akar. „Stále v týchto krajinách vidíme provokačné aktivity,“ uviedol minister, podľa ktorého krajina musí naplniť záväzky z júnového memoranda. „Keď to urobia, turecký parlament (o rozšírení NATO) rozhodne,“ uviedol Akar.

Turecko na konci júna podpísalo so Švédskom a Fínskom memorandum, ktoré malo odblokovať prístup oboch severských krajín do NATO, ktorý blokovala práve Ankara. V dokumente sa obe škandinávske krajiny zaviazali k užšej spolupráci s Tureckom v boji proti terorizmu. Od toho si tureckí predstavitelia okrem iného sľubovali vydanie 33 ľudí, medzi ktorými sú aj príslušníci údajných teroristických organizácií.

Turecko a Maďarsko sú posledné dve krajiny, ktoré neratifikovali vstup Fínska a Švédska do NATO. Budapešť sa bude ratifikáciou zaoberať zrejme vo februári. Fínsko a Švédsko podali žiadosť o vstup do Aliancie v máji v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet