Na hlavný obsah

Turecko opäť pohrozilo Grécku pre spor o ostrovy v Egejskom mori

Podľa Ankary by mali zostať demilitarizované.

Turecko opäť pohrozilo Grécku pre spor o ostrovy v Egejskom mori
Ilustračná snímka vlajky Grécka (vľavo) a Turecka. Foto: Pixabay/koláž RTVS

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu Grécku opätovne pohrozil reakciou v prípade, že budú Atény pokračovať vo vyzbrojovaní svojich ostrovov v Egejskom mori. Podľa Ankary by mali zostať demilitarizované v súlade s medzinárodnými zmluvami. Informovala o tom agentúra AP.

Čavušoglu tak reagoval na správy o vojenských cvičeniach Grécka na ostrovoch Rodos a Lesbos.

Turecko obviňuje Grécko z rozmiestnenia vojakov na ostrovoch v Egejskom mori. Je to podľa neho v rozpore s mierovými zmluvami po prvej a druhej svetovej vojne. Atény tvrdia, že ide o reakciu na vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode na tureckom pobreží.

Čavušoglu na spoločnej tlačovej konferencie so svojím rumunským kolegom Bogdanom Aurescom povedal, že pokračujúce porušovanie zmlúv prinúti Turecko brániť svoje práva.

„Nemôžeme zostať ticho,“ povedal šéf tureckej diplomacie s tým, že Grécko musí podľa neho prestať porušovať dohodu. V opačnom prípade Ankara postúpi „v podnikaní potrebných krokov, a to ako právne v rámci medzinárodných organizácií, tak aj priamo na bojovom poli“.

Grécky minister zodpovedný za európske záležitosti Miltiadis Varvitsiotis v utorok (6. 12.) obvinil Ankaru, že sa opakovane zapája do „provokatívnych vyhlásení“. „Máme odhodlanie brániť našu územnú celistvosť všetkými možnými spôsobmi,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet