Na hlavný obsah

Účasť v tuniských parlamentných voľbách neprekročila ani deväť percent

Voľby bojkotovalo niekoľko politických strán.

Účasť v tuniských parlamentných voľbách neprekročila ani deväť percent
Na snímke tuniský prezident Kaís Saíd, ktorý sa zúčastnil parlamentných volieb. Foto: ČTK / AP / Slim Abid

Volebná účasť počas parlamentných volieb v Tunisku dosiahla 8,8 % informuje agentúra DPA odvolávajúca sa tamojšiu volebnú komisiu.

Volebné miestnosti sa tam otvorili v sobotu (17. 12.) ráno o 8.00 h a zatvorili sa o 18.00 h. V takmer 12-miliónovom Tunisku je približne 9.2 miliónov registrovaných voličov. Prvé výsledky volieb by mali byť známe do pondelka.

Voľby bojkotovalo niekoľko politických strán, ktoré nesúhlasia s tuniským prezidentom Kaísom Saídom a obviňujú ho z organizovania prevratu.

Vo voľbách preto chýbali najväčšie strany. O 161 kresiel v parlamente sa uchádzalo celkovo 1058 kandidátov, z nich len 120 žien.

Tuniskí voliči si vyberali parlament, ktorého právomoci značne obmedzuje nová tuniská ústava, ktorá sa schválila v júli v referende s nízkou účasťou.

Saíd si touto ústavou upevnil svoju moc s cieľom posunúť Tunisko späť k prezidentskému systému. Kritici tieto kroky označujú za návrat k autokracii.

Voľby, ktoré sa konali na pozadí značnej hospodárskej krízy v krajine, tak medzi Tunisanmi vzbudili len malý záujem.

Vyzvali prezidenta na odchod

Opozičný Front národnej spásy v Tunisku (NSTF) vyzval prezidenta Saída na odchod z funkcie. Prezident podľa nej po parlamentných voľbách s účasťou pod deväť percent stratil legitimitu. Informovala o tom agentúra Reuters.

NSTF, ktorú tvoria viaceré opozičné strany, vyzvala na „masívne protesty“ s cieľom presadiť nové prezidentské voľby.

„To, čo sa v sobotu stalo, je zemetrasenie,“ uviedol jeden z predstaviteľov NSTF. „Od tohto momentu považujeme Saída za nelegitímneho prezidenta a od tohto fiaska požadujeme jeho rezignáciu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet