Na hlavný obsah

Ukončenie konfliktu na Ukrajine do roka očakáva 51,8 percenta opýtaných

Opačne zmýšľa 38,8 % respondentov.

Ukončenie konfliktu na Ukrajine do roka očakáva 51,8 percenta opýtaných
Na ilustračnej snímke vlajka Ukrajiny. Foto: Twitter/ Iryna Voichuk

Ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine počas roku 2023 očakáva 51,8 percenta opýtaných, opačný názor má 38,8 percenta respondentov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO.

Agentúra prieskum realizovala v čase od 6. do 12. decembra na vzorke 1 000 respondentov reprezentatívnej voči populácii Slovenska. Odpovedali na otázku: „Očakávate v nadchádzajúcom roku 2023 ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine?“

Viac ako polovica, teda 51,8 percenta opýtaných očakáva, že v budúcom roku dôjde k ukončeniu vojnového konfliktu na Ukrajine (19,3 percenta si myslí, že určite áno, 32,5 percenta asi áno).

Naopak, 38,8 percenta opýtaných predpokladá, že v priebehu budúceho roka nedôjde k ukončeniu vojnového konfliktu na Ukrajine (25,8 percenta asi nie, 13 percent určite nie).

Ukončenie vojnového konfliktu mierne nadpriemerne očakávajú ženy, 34 až 49-roční respondenti, stredoškolsky vzdelaní s maturitou. Taktiež obyvatelia Bratislavského, Trnavského a Prešovského kraja a občania inej ako slovenskej národnosti. Takisto voliči Aliancie–Szövetség, OĽANO, KDH, Maďarské fóra.

Pretrvávanie vojnového konfliktu mierne nadpriemerne uvádzajú muži, respondenti vo veku 18–33 rokov, vysokoškolsky vzdelaní respondenti. Rovnako aj obyvatelia Trenčianskeho, Žilinského a Košického kraja a voliči Smeru-SD, Republiky, Za ľudí a ĽSNS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko