Na hlavný obsah

Ukrajina by chcela vo februári zorganizovať mierový samit na pôde OSN

Sprostredkovateľom by mal byť António Guterres.

Ukrajina by chcela vo februári zorganizovať mierový samit na pôde OSN
Na ilustračnej snímke vlajka OSN. Foto: pixabay.com

Ukrajina by chcela zorganizovať mierový samit do konca februára budúceho roka. Najlepšie na pôde OSN. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to povedal v pondelok (26. 12.) v zverejnenom rozhovore pre agentúru AP.

Kyjev uviedol, že sprostredkovateľom na rozhovoroch, ktoré sa majú uskutočniť pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, bude generálny tajomník OSN António Guterres.

Kuleba však uviedol, že Rusko sa môže zúčastniť na samite len vtedy, ak sa predtým postaví pred medzinárodný súd pre vojnové zločiny.

Pre agentúru AP povedal, že je „absolútne spokojný“ s výsledkami nedávnej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch. USA vtedy okrem iného prisľúbili Ukrajincom dodanie amerického systému protivzdušnej obrany Patriot.

Šéf ukrajinskej diplomacie prezradil, že americká vláda pripravila špeciálny plán na sprevádzkovanie systému v krajine za menej ako šesť mesiacov. Samotný výcvik trvá zvyčajne až rok.

Každá vojna končí diplomatickou cestou

Podľa Kulebu Ukrajina urobí všetko pre to, aby v roku 2023 vyhrala vojnu. Dodal, že diplomacia vždy zohráva dôležitú úlohu. „Každá vojna sa končí diplomatickou cestou,“ povedal. „Každá vojna sa končí v dôsledku krokov podniknutých na bojisku a za rokovacím stolom,“ dodal.

Ukrajinská vláda by chcela zorganizovať mierový samit do konca februára. „OSN by mohla byť tým najlepším miestom, pretože tu nejde o to, aby sme robili láskavosť určitej krajine,“ povedal Kuleba.

Na otázku, či na samit pozvú Rusko, odpovedal, že najprv musia túto krajinu stíhať pred medzinárodným súdom za vojnové zločiny, za ktoré je zodpovedná.

O úlohe Guterresa povedal: „Ukázal sa ako veľmi schopný sprostredkovateľ a vyjednávač, a čo je najdôležitejšie, ako zásadový a čestný človek. Preto by sme uvítali jeho aktívnu účasť.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet