Na hlavný obsah

Rusko vyslalo na Ukrajinu ďalšiu vlnu rakiet

Úrady vyzývajú ľudí, aby sa ukryli v protileteckých krytoch.

Rusko vyslalo na Ukrajinu ďalšiu vlnu rakiet
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok (5. 12.) okolo poludnia zaútočilo na Ukrajinu novou vlnou vzdušných útokov. V Záporožskej oblasti v južnej časti krajiny si raketové údery vyžiadali životy najmenej dvoch ľudí a ďalším privodili zranenia, informoval na sociálnej sieti telegram zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. 

V Sumskej oblasti na severe Ukrajiny nálety spôsobili výpadky prúdu, uviedol podľa agentúry Reuters miestny dodávateľ energií. Starosta Mykolajivu informoval o odpojení prúdu pre hrozbu raketových útokov. Na viacerých miestach zasahuje protivzdušná obrana a správy o explóziách prišli z viacerých regiónov vrátane Kyjevskej a Odeskej oblasti.

Na celom ukrajinskom území okrem Ruskom obsadeného Krymu v pondelok vyhlásili letecký poplach. Podľa informácií zo sociálnych sietí Rusi odpaľujú strely s plochou dráhou letu z bombardérov a vojenských lodí.

„Dvaja ľudia zahynuli, dvaja utrpeli zranenia. Informácie sa spresňujú,“ napísal na telegrame Tymošenko o situácii v obci Novosofijivka pri Záporoží. Predtým oznámil, že rakety zasiahli rodinné domy v obci.

„Zostaňte v krytoch alebo na iných bezpečných miestach,“ upozornil obyvateľov Kyjevskej oblasti jej šéf Oleksij Kuleba. Podobné výzvy na sociálnych sieťach zverejnili aj ďalší predstavitelia ukrajinských úradov s tým, že cieľom ruských rakiet a striel sa opäť môže stať ukrajinská energetika, ako sa už niekoľkokrát stalo.

Niektoré z rakiet už dosiahli územie Ukrajiny, pričom čas dopadu Kyjev odhadol na 14.15 h miestneho času (13.15 h SEČ). Mohlo by pritom dôjsť aj k odpáleniu druhej vlny rakiet namierených na Kyjev, a to v priebehu niekoľkých minút, spresnil britský denník The Guardian.

Pristátie dronu a výbuch cisterny

K náletom došlo po tom, čo sa na sociálnych sieťach a v médiách objavili nepotvrdené informácie, že na leteckej základni Engels neďaleko Saratova pristál dron a údajne poškodil dva strategické bombardéry Tu-95.

Zároveň sa objavili správy o výbuchu cisterny na vojenskom letisku pri Riazani, kde údajne zahynuli traja ľudia.

Ruskí blogeri podľa ruskej redakcie BBC predpokladajú, že výbuchy na letiskách, kde sa nachádzajú ruské strategické bombardéry, sú dielom ukrajinskej sabotáže. Letisko pri Riazani je od frontovej línie vzdialené asi 500 kilometrov, Engels asi 700 kilometrov, uviedla BBC.

Dodala, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú vo svojom arzenáli prostriedky s doletom na zasiahnutie týchto letísk. Na jeseň však ukrajinské zbrojárske závody oznámili, že dokončujú vývoj dronu s doletom 1 000 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet