Na hlavný obsah

Ukrajina odhaduje, že úroda obilia klesla pre ruskú inváziu o 40 percent

Dokonca roka očakáva úrodu 65 až 66 miliónov ton.

Ukrajina odhaduje, že úroda obilia klesla pre ruskú inváziu o 40 percent
Ilustračná snímka - obilie. Foto: TASR

Ukrajina odhaduje, že v dôsledku ruskej invázie poklesla jej úroda obilia oproti vlaňajšku o približne 40 percent. Pre agentúru AFP to v piatok (23. 12.) uviedol šéf zväzu ukrajinských pestovateľov obilia Serhij Ivaščenko.

Do konca roka Ukrajina očakáva úrodu obilia 65 až 66 miliónov ton. Vlani to bolo rekordných 106 miliónov ton, priblížil Ivaščenko. „Hlavným dôvodom (poklesu) je vojna,“ zdôraznil s tým, že invázia viedla okamžite k nedostatku palív a znemožnila siatie.

Ako dodal, na produkciu mali negatívny dosah aj ruská okupácia viacerých ukrajinských regiónov, boje a ničenie infraštruktúry.

Niekoľko mesiacov trvajúca ruská blokáda prístavov, kde sa nachádzalo ukrajinské obilie, podľa slov Ivaščenka „prerušila cyklus“. Poľnohospodári nemali dlho nijaký príjem, čo potom spôsobilo, že nemali ani dostatok peňazí na nákup hnojív.

Množstvo úrody sa preto znížilo dokonca aj tam, kde bolo možné pôdu napriek vojne naďalej obrábať. „Zvyčajne zasejeme obilie na zhruba viac než 25 miliónov hektároch. Tento rok sme zožali len nad 18 až 19 miliónov hektárov,“ poznamenal Ivaščenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet