Na hlavný obsah

Ukrajina si chce zaistiť náboženskú nezávislosť od Ruska

Ide vraj o prirodzený vývoj udalostí.

Ukrajina si chce zaistiť náboženskú nezávislosť od Ruska
Ilustračná foto. Foto: pixabay.com

Ukrajina si chce zaistiť náboženskú nezávislosť od Ruska, v prejave to vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskij. Vládu poveril, aby vypracovala návrh zákona, ktorý znemožní organizáciám s ruským vplyvom operovať na Ukrajine.

Ešte koncom mája Ukrajinská pravoslávna cirkev, ktorá patrila pod Moskovský patriarchát oznámila, že prerušuje vzťahy s Ruskom pre jeho inváziu na Ukrajinu a deklarovala nezávislosť a osamostatnenie.

Teraz sa dištancovali aj od patriarchu Kirilla a približne polovica diecéz ho už v modlitbách nespomína. Zelenskij chce pre Ukrajinu úplnú náboženskú nezávislosť od Moskvy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktorka RTVS Jana Balková.

Komentátor českých Hospodárskych novín Ondřej Soukup vysvetľuje, že ide o logické vyústenie niekoľkoročných procesov na Ukrajine. Pripomína však nejednotu postojov v tejto otázke.

Poukazuje na nedávny prípad v najstaršom kláštore Kyjevsko-pečerskej Lavre, kde sídlili dokonca politické organizácie podporujúce Moskvu. Upozorňuje ale, že viera je citlivá a bude dôležité, aby ukrajinská snaha o vymanenie sa spod cirkevného vplyvu Moskvy bola opatrná.

„Aby tých obyčajných veriacich, ktorým je v zásade jedno, či sa počas omše budú modliť aj za zdravie patriarcha Kirilla alebo nie, to nejakým spôsobom neodradilo,“ podotkol Soukup.

Ukrajina protestuje proti Kirillovi

Soukup súhlasí s tým, že najnovšie oznámenie Kyjeva súvisí aj s osobou moskovského patriarchu Kirilla. Ten dlho hovoril, že Rusko a Ukrajina sú bratské národy a že nikomu nebude nič prikazovať.

Doplnil však, že pred niekoľkými rokmi začal patriarcha profilovať myšlienku, že „Ukrajinci nie sú skutočný národ“ a že sú súčasťou ruského národa. Nesúhlasí ale s názorom niektorých komentátorov, že patriarcha Kirill je sluhom Vladimira Putina. Podľa neho však reprezentuje prúd, ktorý hovorí, že ruská pravoslávna cirkev musí držať so štátom a podporovať ho.

S protestom proti Kirillovi aj proti vojne na Ukrajine súvisí podľa pozorovateľov aj ďalšie rozhodnutie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Prvý raz totiž umožnila svojim veriacim oslavovať Vianoce 25. decembra namiesto tradičného dátumu 7. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál