Na hlavný obsah

Ukrajinskí predstavitelia si v Európskom parlamente prevzali Sacharovovu cenu

Ide o cenu za slobodu myslenia.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v stredu (14. 12.) v Európskom parlamente prevzali zástupcovia ukrajinského ľudu, vedenia a občianskej spoločnosti. Cez video sa pripojil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina od februára čelí ruskej invázii.

„Nech je dnešné ocenenie pripomienkou našej neochvejnej podpory. Nech patrí všetkým statočným mužom a ženám na Ukrajine. Všetkým, ktorých sme s otvoreným srdcom privítali v našich domovoch. A všetkým tým, ktorí stratili svojich milovaných priateľov či rodinu,“ uviedla predsedníčka EP Roberta Metsolaová.

Z rúk predsedníčky potom prevzali ocenenie zástupcovia ukrajinského ľudu, vrátane starostu Melitopolu Ivana Fedorova, predsedníčky ukrajinského ľudskoprávneho Centra občianskych slobôd Oleksandry Matvijičukovej a Julije Pajevskej, zakladateľky dobrovoľníckeho záchranného tímu Janholy Tajry.

„Život v Európe nie je možný bez slobody, nie je možný bez Ukrajiny. Akýkoľvek pokus pripraviť Európu o Ukrajinu, o slobodu je zločinom. Ruská vojna v Európe je takýmto zločinom,“ povedal cez video Zelenskyj. Plénum na záver prejavu vyzval, aby za Ukrajincov, ktorí za ruskú agresiu zaplatili životom, držali minútu ticha.

Európsky parlament Sacharovovu cenu „statočnému ukrajinskému ľudu zastúpenému prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou“ udelil tento rok v októbri. Medzi finalistami boli tiež spoluzakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange či Komisia pravdy v Kolumbii, ktorá obhajuje práva obetí tamojšej občianskej vojny. Ich zástupcovia v EP prehovorili v utorok´(13. 12.).

Minuloročným laureátom sa stal väznený ruský opozičník Alexej Navaľnyj. Metsolaová v stredu vyzvala ruské úrady na jeho prepustenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet