Na hlavný obsah

Ukrajinský súd poslal kňaza za mreže na 12 rokov

Poskytoval Rusom informácie.

Ukrajinský súd poslal kňaza za mreže na 12 rokov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ukrajinský súd za napomáhanie nepriateľovi poslal na 12 rokov do väzenia ukrajinského kňaza z Luhanskej oblasti na východe krajiny. Rusom poskytoval informácie o vybavení a pozícii ukrajinských jednotiek, ktoré sa bránia ruskému útoku. Informovala o tom v stredu (7. 12.) Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

Kňaz odovzdával informácie o postavení ukrajinských jednotiek najmä v Lysyčansku a jeho okolí. Informoval proruskú správu tiež o miestnych obyvateľoch, ktorí by potenciálne mohli vzdorovať okupačným silám, píše sa v správe SBU.

Predstavitelia ruských okupačných jednotiek duchovného získali na spoluprácu v roku 2014 počas jeho cesty do Ruska. Odvtedy bol kňaz v kontakte s predstaviteľom samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

Pravoslávni kresťania tvoria väčšinu zo 43 miliónov obyvateľov Ukrajiny. Po ruskej invázii na Ukrajinu ukrajinská pravoslávna cirkev vyhlásila na moskovskom patriarcháte nezávislosť.

Nesúhlasila s konaním moskovského patriarchu Kirilla, ktorý podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. Pravoslávna cirkev v Rusku inváziu podporila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet