Na hlavný obsah

Úloha vesmírnej krásky z nej urobila sexsymbol už v 60. rokoch

Herečka, aktivistka, cvičiteľka - nestarnúca Jane Fondová sa dožíva 85 rokov.

Úloha vesmírnej krásky z nej urobila sexsymbol už v 60. rokoch
Americká herečka Jane Fondová na filmovom festivale v Cannes. Foto: TASR/AP

Americká herečka Jane Fondová, ktorá v stredu (21. 12.) oslavuje 85 rokov, sa na striebornom plátne preslávila podobne ako jej otec, Henry Fonda. Úloha vesmírnej krásky vo filme Barbarella z nej urobila sexsymbol už v 60. rokoch 20. storočia. Okrem toho je celý život náruživou aktivistkou a vyznávačkou zdravého životného štýlu.

Držiteľka dvoch Oscarov a siedmich Zlatých glóbusov v 80. rokoch propagovala nový cvičebný štýl aerobik a dodnes neúnavne protestuje, najnovšie za ochranu klímy. Na konte má však aj neslávne známu kauzu svojho pôsobenia počas vojny vo Vietname. V poslednom čase ju sužujú zdravotné ťažkosti.

Jane stvárnila mnoho rôznych úloh, a to ako vo filme, tak aj na verejnosti. Preslávila sa ako oslnivá naivka, sex symbol, emancipovaná feministka, uvedomelá revolucionárka, prezidentka spoločnosti alebo schopná producentka. A aktívna je stále.

Napríklad v roku 2019 vystúpila s prejavom na klimatickej demonštrácii v Los Angeles, v tom istom roku ju na klimatickom proteste vo Washingtone zadržala polícia, z miesta ju odviedli v putách. V roku 2016 zase strávila Deň vďakyvzdania v indiánskej rezervácii Standing Rock na proteste proti výstavbe ropovodu Dakota Access Pipeline.

Americkú herečku Jane Fondovú zatkla polícia počas klimatického pochodu pred americkým Capitolom.
Americkú herečku Jane Fondovú zatkla polícia počas klimatického pochodu pred americkým Capitolom.Foto: TASR/AP

Dcéra hereckej legendy

Jane, dcéra hereckej legendy Henryho Fondy a dámy z vyšších kruhov Frances Seymour Brokawovej, bola odmalička predurčená na život na výslní. Spočiatku to na hereckú kariéru nevyzeralo. Záujem o túto profesiu u nej vzrástol po tom, ako sa v roku 1958 zoznámila s Lee Strasbergom a začala študovať v jeho preslávenom hereckom štúdiu v New Yorku.

Jej herecký debut Tall Story v roku 1960 predznamenal začiatok veľmi úspešnej a oceňovanej kariéry, korunovanej dvoma Oscarmi za stvárnenie newyorskej prostitútky Bree Danielsovej v kriminálnej dráme Klute (1971) a za postavu Sally Hydeovej v melodráme zaoberajúcej sa témou vietnamskej vojny v snímke Coming Home (Návrat domov, 1978).

V šesťdesiatych rokoch odišla Jane do Paríža, kde študovala maliarstvo, ale tiež natočila film Les Félins (Mačky, 1964) s Alainom Delonom. Osudným sa jej však v meste nad Seinou stal iný muž, Roger Vadim.

Režisér, ktorý sa preslávil svojím talentom na odhaľovanie ženskej krásy, sa s Fondovou v roku 1965 oženil a obsadil ju do úlohy vesmírnej agentky predvádzajúcej striptíz v stave beztiaže.

Film Barbarella z roku 1968 ju ohromne preslávil. Už rok predtým však zažiarila v komédii Barefoot in the Park (Bosé nohy v parku, 1967), kde po boku Roberta Redforda stvárnila zamilovanú novomanželku.

Aktivizmus a aerobik

V tom čase už to však v manželstve s Vadimom škrípalo a Jane sa oprela do politiky. Bojovala za práva indiánov, žien, proti jadrovému ozbrojovaniu a hlavne proti vojne vo Vietname. Všetko vyvrcholilo v roku 1972, keď prijala pozvanie severovietnamskej komunistickej vlády do Hanoja a vystúpila tu s výzvou americkým pilotom, aby prestali bombardovať.

Pózovala pri tom pre fotografov pri protilietadlovom dele, čím pre mnohých svojich krajanov prekročila pomyselnú hranicu a vyslúžila si prezývku „Hanoj Jane“. Neskôr sa za svoje správanie ospravedlnila. V nedávnej dobe zase demonštrovala proti vojne v Iraku.

Americká herečka Jane Fondová spieva protivojnovú pieseň pri Hanoji počas vojny vo Vietname.
Americká herečka Jane Fondová spieva protivojnovú pieseň pri Hanoji počas vojny vo Vietname.Foto: ČTK/AP

So svojím druhým manželom, politikom Tomom Haydenom, sa Jane zoznámila na jednej z demonštrácií, vzali sa v roku 1973. Podporovala jeho politickú kariéru aj finančne, no našla si čas aj na nakrúcanie filmov, ktoré zožali ohlas divákov i kritikov, a na ďalšie aktivity.

V 80. rokoch sa preslávila ako kráľovná aerobiku a propagátorka zdravého štýlu, natočila celkovo 23 inštruktážnych cvičebných videí, ktorých sa po celom svete predalo vyše 17 miliónov kópií. Kult dokonalého tela pestuje stále, aj keď v súčasnosti sa zameriava skôr na jógu.

Na začiatku deväťdesiatych rokov sa Fondová na čas odmlčala, aby sa po pätnástich rokoch znovu vrátila a prijala ponuku účinkovať na broadwayských doskách v hre Moisesa Kaufmana s názvom 33 Variations (33 variácií). A znovu zažiarila aj vo filme – v tragikomédiách Et si on vivait tous ensemble? (Čo keby sme žili spoločne, 2011) a Youth (Mladosť, 2015).

Herečka, ktorá priznáva operácie na skrášlenie svojho zovňajšku, v roku 2005 vydala svoju autobiografiu. Má dve deti, dcéru Vanessu s Vadimom a syna Troya s Haydenom, ale rodinný život jej nikdy príliš nevychádzal.

S Haydenom sa rozviedla po vyše šestnásťročnom vzťahu a čoskoro sa znovu vydala. Tentoraz za mediálneho magnáta Teda Turnera. Ani toto manželstvo nevydržalo, rozviedli sa v roku 2001.

Americká herečka Jane Fondová pred premiérou poslednej časti seriálu Grace a Frankie.
Americká herečka Jane Fondová pred premiérou poslednej časti seriálu Grace a Frankie.Foto: TASR/AP

Tento rok v septembri Fondová na sociálnych sieťach oznámila, že má zhubný nádor, v minulosti prekonala aj rakovinu kože. „Som si nadmieru vedomá toho, že som bližšie smrti. A vlastne ma to ani veľmi netrápi,“ prezradila v lete v rozhovore k propagácii poslednej, siedmej sérii seriálu Grace & Frankie (Grace a Frankie) spoločnosti Netflix.

Stále sa vraj cíti mlado, svoje telo však už príliš nespoznáva. A práve vek je jednou z tém seriálu Grace a Frankie, ktorý nedávno označili za najdlhšie bežiaci pôvodný seriál spoločnosti Netflix.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet