Na hlavný obsah

Úrad rieši viacero podozrení z nekalých praktík pri prepoisťovaní

Rezort zdravotníctva chce sprísniť podmienky.

Úrad rieši viacero podozrení z nekalých praktík pri prepoisťovaní
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do riešenia praktík v prepoistení sa pustil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Objavilo sa viacero podozrení. Zdravotnú poisťovňu na budúci rok zmení vyše 180 000 ľudí. Dôvere pribudlo viac ako 13 000 poistencov, Unionu vyše 6 700. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v budúcom roku príde o necelých 20 000 klientov.

Lomnička, Rakúsy či Jurské – to je časť obcí, kde niektorí obyvatelia menili zdravotnú poisťovňu aj každý rok za posledných päť rokov. Mnohí o zmenu ani nežiadali, iných lákala finančná odmena.

Práve pre možné nezákonné prepoisťovanie ľudí podal ÚDZS trestné oznámenie. „Mohlo dôjsť k neoprávnenému nakladaniu s osobnými údajmi, poškodzovaniu cudzích práv či trestnému činu podvodu. Podozrenia sa vyskytli vo vzťahu k prihláškam do všetkých troch poisťovní,“ uviedla hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa zástupcu zdravotných poisťovní ide počas kampane o férový konkurenčný boj. Tak ako každý rok. „V prípade, ak zdravotná poisťovňa odhalila nejaké nekalé konanie v rámci svojho dohodára, tak z toho vyvodzovala aj trestnoprávnu zodpovednosť,“ povedal výkonný riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR Michal Štofko.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje sprísniť podmienky prepoistenia. Po novom by sa malo dať zmeniť zdravotnú poisťovňu tromi spôsobmi. „Osobne v kamennej pobočke, poštou alebo elektronicky s tým, že treba mať overený podpis,“ spresnila hovorkyňa rezortu Petra Lániková. Ak novelu definitívne schváli parlament, platiť bude od budúceho roka

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko