Na hlavný obsah

Úrad špeciálnej prokuratúry porušil právo Jaroslava Haščáka, uviedol Ústavný súd

Prokuratúra mu musí nahradiť trovy konania v sume 707 eur.

Úrad špeciálnej prokuratúry porušil právo Jaroslava Haščáka, uviedol Ústavný súd
Na snímke slovenský finančník Jaroslav Haščák. Foto: TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry SR porušil základné právo Jaroslava Haščáka na inú právnu ochranu. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR. Špeciálna prokuratúra musí nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 707 eur.

Haščákova sťažnosť sa týkala kontroly a zadržiavania jeho korešpondencie v súvislosti s kolúznou väzbou. V nej bol od 4. decembra 2020 do 7. januára 2021. Finančník sa sťažoval, že listy, ktoré v ústave na výkon väzby odovzdal na prepravu, podrobili kontrole až takmer dva mesiace po jeho prepustení z väzby. Na poštovú prepravu ich odovzdali až 12. marca 2021.

Argumentoval, že obmedzenie základných práv vo väzbe, vrátane možnosti orgánov činných v trestnom konaní nahliadať do korešpondencie obvineného, je spojené výlučne s trvaním väzby. Na ÚS sa sťažoval na postup špeciálnej prokuratúry v súvislosti s jeho žiadosťou a sťažnosťami v tejto veci.

ÚS rozhodol o ústavnej sťažnosti 11. októbra. „Postup špeciálnej prokuratúry, ktorý predchádzal vydaniu napadnutého upovedomenia, je potrebné považovať za ústavne neakceptovateľný, porušujúci jeho právo na inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky a podľa čl. 36 ods. 1 Listiny základných práv a slobôd. Vydaniu napadnutého upovedomenia totiž predchádzalo nekonanie o žiadosti sťažovateľa o preskúmanie postupu policajta v relevantnom čase (nie jeho zavinením), keď jeho obvinenie bolo ešte aktuálne,“ uviedol súd.

Finančníka vyšetrovateľ obvinil z podplácania a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Jeho obvinenie súvisiace s kauzou Gorila zrušil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka 31. augusta 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko