Na hlavný obsah

USA chcú Ukrajine dodať systémy protivzdušnej obrany Patriot

Rozhodnutie o ich dodávke by mohli prijať tento týždeň.

USA chcú Ukrajine dodať systémy protivzdušnej obrany Patriot
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty chcú schváliť dodávku batérie systémov protivzdušnej obrany Patriot pre Ukrajinu. V utorok (13. 12.) to pod podmienkou anonymity uviedli traja americkí predstavitelia. Toto rozhodnutie, ktoré zatiaľ nie je konečné a ani ho nezverejnili, by mohli prijať tento týždeň. Informuje agentúra AP.

Dva zdroje uviedli, že systémy Patriot by mali pochádzať zo zásob Pentagónu. Správu o úvahách USA dodať tieto systémy Ukrajine priniesla ako prvá stanica CNN.

AP konštatuje, že dodanie systémov Patriot by znamenalo výrazné posilnenie ukrajinskej obrany pred ruskými útokmi a mohlo by spôsobiť eskaláciu vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok (12. 12.) členské krajiny skupiny G7, aby Ukrajine dodali viac zbraní. Vrátane moderných tankov, ale aj raketového delostrelectva a „rakiet dlhého doletu“, a pomohli jej tak brániť sa pred ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru.

Biely dom a Pentagón dlhodobo tvrdia, že poskytnutie ďalších zbraní pre protivzdušnú obranu Ukrajiny je prioritou. Istý čas už zvažujú aj dodávky patriotov. Jeden zo zdrojov v tejto súvislosti poznamenal, že s príchodom zimy tieto úvahy nabrali na dôležitosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet