Na hlavný obsah

USA predajú Taiwanu systém kladenia protitankových mín

Taiwan čelí rastúcej vojenskej hrozbe zo strany Číny.

USA predajú Taiwanu systém kladenia protitankových mín
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj protitankového mínového systému Taiwanu, ktorý čelí rastúcej vojenskej hrozbe zo strany Číny. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo v stredajšom (28. 12.) oznámení uviedlo, že odhadovaná cena systému Volcano a súvisiaceho vybavenia je 180 miliónov dolárov.

Tento systém vie rozptyľovať protitankové a protipechotné míny z pozemného vozidla alebo vrtuľníka. Taiwan podľa niektorých expertov potrebuje viac takýchto zbraní na to, aby odradil alebo odrazil prípadnú čínsku inváziu.

Na túto hrozbu poukázala aj skutočnosť, že čínska armáda vyslala za 24 hodín – od nedele (25. 12.) do pondelka (26. 12.) rána – smerom k Taiwanu 71 vojenských lietadiel a sedem lodí, oznámilo v pondelok taiwanské ministerstvo obrany.

Čína v posledných rokoch zintenzívnila vojenské „obťažovanie“ Taiwanu a jej najvyšší predstavitelia súčasne vystupňovali vyhlásenia o tom, že samosprávny ostrov nemá inú možnosť, ako časom prijať čínsku vládu, približuje AP. Peking považuje Taiwan za súčasť jedinej Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet