Na hlavný obsah

USA vyzvali Putina, aby uznal realitu a stiahol ruské sily z Ukrajiny

Ofenzívu na Ukrajine až po niekoľkých mesiacoch nazval vojnou.

USA vyzvali Putina, aby uznal realitu a stiahol ruské sily z Ukrajiny
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (23. 12.) reagovali na komentáre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ofenzívu na Ukrajine až po niekoľkých mesiacoch trvania verejne a v rozpore s oficiálnou rétorikou Kremľa nazval „vojnou“. Washington ho vyzval, aby uznal realitu a stiahol vojenské sily z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Putin na štvrtkovej tlačovej konferencii vyslovil slovo „vojna“, keď poznamenal, že verí tomu, že sa čo najskôr skončí. Používanie tohto slova v súvislosti s vojnou na Ukrajine je však v Rusku trestané.

Boje a vojenské operácie, ktoré sa začali po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny, sa v Rusku smú označovať len slovným spojením „špeciálna vojenská operácia“.

Trestné stíhanie?

Ruský komunálny poslanec Nikita Juferev v tejto súvislosti žiada generálnu prokuratúru a ministerstvo vnútra, aby začali trestné stíhanie Putina. A to pre podozrenie zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

„Od 24. februára Spojené štáty a zvyšok sveta vedia, že Putinova ‚špeciálna vojenská operácia‘ je nevyprovokovanou a nespravodlivou vojnou proti Ukrajine. Konečne, po 300 dňoch, nazval Putin vojnou tým, čím je,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA.

„Ako ďalší krok v uznaní reality ho vyzývame, aby túto vojnu skončil stiahnutím svojich síl z Ukrajiny,“ dodal.

Rezort diplomacie USA zdôraznil, že nech je Putinova terminológiam čo sa týka ofenzívy na Ukrajine akákoľvek, „agresia Ruska proti zvrchovanej susednej krajine viedla k smrti, deštrukcii a vysídľovaniu“.

AFP pripomína, že ruský súd v decembri uznal za vinného zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde opozičného politika Iľju Jašina. Odsúdil ho na osem rokov a šesť mesiacov väzenia. Jašin vo svojom vysielaní na platforme YouTube hovoril o zabíjaní civilistov v ukrajinskom meste Buča.

Zatajenie zlých správ o vojne na Ukrajine?

Najbližší spolupracovníci Putina sa pred ním snažia tajiť nepríjemné správy o priebehu bojov na Ukrajine, uviedol v piatok (23. 12.) americký denník The Wall Street Journal (WSJ). Putin, je tak podľa amerického listu, ktorý sa odvoláva na rozhovory s ruskými predstaviteľmi blízkymi Kremľa, v izolácii a nemá nevyhnutne prehľad o reálnej situácii, hoci je najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl.

„Ľudia okolo Putina chránia sami seba. Majú v sebe zakorenený pocit, že by prezidenta nemali rozčuľovať,“ oznámila Jekaterina Vinokurovová, ktorá pôsobila v Putinovej rade pre rozvoj občianskej spoločnosti, kým ju prezident tento rok v novembri odvolal.

Putin počas 22 rokov pôsobenia vo vrcholnej politike okolo seba vybudoval systém ľudí, ktorí mu zamlčujú nepríjemné dáta, tvrdia zdroje WSJ. Putin tak napríklad nie je schopný alebo nechce uveriť, že Ukrajina by sa mohla ruskej armáde úspešne ubrániť.

Šéf Kremľa každé ráno o siedmej hodine dostáva písané hlásenie o vývoji vojny. Informácie v tomto dokumente sú pritom starostlivo podané tak, aby vynikli úspechy a zapadli prešľapy ruských síl, zistil americký denník od bývalých ruských spravodajských dôstojníkov a ďalších ruských činiteľov.

Odmietal používať internet

Putin dlho odmietal používať internet, pretože sa obával, že ho niekto môže pomocou digitálnych nástrojov sledovať, čo ho robí od hlásení zostavovaných jeho podobne zmýšľajúcimi poradcami závislejším.

Niekedy ale trvá aj niekoľko dní, kým sa na Putinov stôl dostanú správy o vývoji na bojisku, takže dovtedy zastarajú, uviedli podľa WSJ ľudia oboznámení so situáciou.

Frontoví velitelia podľa zdrojov denníka totiž podávajú hlásenia ruskej tajnej službe FSB. Tá ich spracováva a odovzdáva tajomníkovi ruskej bezpečnostnej rady Nikolajovi Patruševovi a až ten ich odovzdáva Putinovi. Práve radikálne naladený Patrušev pomohol podľa WSJ Putina presvedčiť k napadnutiu Ukrajiny.

Skutočnosť, že Putin nemá realistickú predstavu o situácii na Ukrajine, sa podľa amerického denníka prepísala do celého priebehu ruskej invázie. Mala napríklad vplyv aj na nedávne ústupy ruskej armády na severovýchode a juhu napadnutej krajiny.

Keď ruskí vojaci prehrávali v septembri bitku o Lyman na východnej Ukrajine, sám Putin podľa denníka cez zašifrovanú linku z Moskvy zakázal ústup. Lenže zle vybavení ruskí vojaci sa ocitli v ukrajinskom obkľúčení.

Putin vtedy išiel proti vlastným generálom, poznamenal denník. Ruský prezident, ktorý nikdy sám neslúžil v armáde, je totiž natoľko ostražitý ku štruktúre veliteľov, že sám vydáva rozkazy vojskám v prvej línii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet