Na hlavný obsah

USA zaviedli sankcie voči ďalším predstaviteľom KĽDR

Zapojili sa do vývoja zbraní v rozpore s rezolúciami OSN.

USA zaviedli sankcie voči ďalším predstaviteľom KĽDR
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Spojené štáty zaviedli vo štvrtok (1. 12.) sankcie na troch severokórejských predstaviteľov v súvislosti s raketovým programom KĽDR. Informujú o tom agentúr& AFP a AP.

Uvedené americké sankcie blokujú akýkoľvek majetok danej trojice členov ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v USA. Ministerstvo financií vo Washingtone tiež pohrozilo sankciami voči komukoľvek, kto bude vykonávať transakcie so sankcionovanou trojicou osôb.

Sankcionovali ich v súvislosti s tým, že sa priamo zapojili do vývoja zbraní v rozpore s rezolúciami OSN. Najmenej od roku 2017 sa tieto osoby priamo zúčastnili na viacerých testoch rakiet.

Severná Kórea odpálila tento rok viac rakiet ako kedykoľvek predtým – otestovala ich už viac než 60. Minulý týždeň otestovala odpálenie medzikontinentálnej balistickej strely ICBM Hwasong-17 – najväčšej rakety v jej arzenáli.

Severokórejský líder Kim Čong-un po teste vyhlásil, že jeho krajina bude čeliť jadrovým hrozbám USA pomocou vlastných jadrových zbraní.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo vyhlásení v tejto súvislosti uviedol, že takéto testy „predstavujú vážne bezpečnostné riziká pre región a pre celý svet“. Najnovšie sankcie podľa jeho slov podčiarkujú trvalé odhodlanie USA „podporovať zodpovednosť čo sa týka odozvy na tempo a rozsah testov balistických rakiet Pchjongjangu“.

Blinken podotkol, že USA prijali tieto sankcie v koordinácii so svojimi spojencami Južnou Kóreou a Japonskom. Pripomenul, že podobné kroky podnikla v apríli aj Európska únia.

Parlament Severnej Kórey v septembri schválil zákon, ktorý povoľuje preventívne jadrové útoky v širokej škále prípadov, a to vrátane situácií mimo vojny, keď napríklad krajina môže vnímať, že jej vedenie je v ohrození, pripomína AP.

Sankcie aj zo strany Južnej Kórey

Južná Kórea v piatok (2. 12.) tiež uvalila sankcie na osem Severokórejčanov a sedem organizácií, ktoré podozrieva zo zapojenia sa do financovania severokórejského jadrového programu.

Zo strany Soulu ide z veľkej časti o symbolický krok, píše agentúra AP, pretože krajiny na Kórejskom polostrove medzi sebou neudržiavajú obchodné ani finančné vzťahy. Napriek tomu môže juhokórejské opatrenie vyvolať silnú reakciu KĽDR.

Juhokórejské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Soul sankciami reaguje na zvyšujúcu sa hrozbu zbraňami zo strany Pchjongjangu. Severná Kórea za tento rok vykonala rekordný počet raketových testov, vrátane interkontinentálnych balistických striel. Napätie na Kórejskom polostrove v posledných mesiacoch výrazne stúplo.

KĽDR uvádza, že séria testov z poslednej doby je reakciou na juhokórejsko-americké vojenské cvičenia. Všetky testy tohto druhu Pchjongjangu zakazujú rezolúcie OSN.

Osem osôb a sedem organizácií, ktoré zasiahnu sankcie Soulu, je už na sankčnom zozname Washingtonu. Podľa juhokórejskej diplomacie sa podieľali na nezákonných aktivitách s cieľom financovať severokórejský zbrojný program vrátane prečerpávania paliva z jednej lode na druhú alebo nezákonného vývozu pracovných síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet