Na hlavný obsah

Útulky sú plné už pred Vianocami, opustených zvierat stále pribúda

Oproti minulým rokom je zvierat výrazne viac.

Útulky sú plné už pred Vianocami, opustených zvierat stále pribúda
Pes v bratislavskom útulku Slobody zvierat. Foto: RTVS

Pribudlo nechcených psov. Bratislavský útulok Slobody zvierat je pred Vianocami plný. Rovnako sú na tom aj iné útočiská. Oproti minulým rokom je opustených zvierat výrazne viac.

Väčšina útulkov v predvianočnom období nemá voľné miesta pre ďalšie nechcené zvieratá. Ľudia sa ich najčastejšie zbavujú v súvislosti s rodinnou situáciou či z ekonomických dôvodov.

,,Momentálne stojíme v útulku, kde je o 100 psov viac, ako bolo o takomto čase minulý rok. Ľudia sa zbavujú svojich zvierat, nekastrujú svoje zvieratá,” priblížila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V útulkoch končia aj psy, ktoré ešte pred niekoľkými hodinami ležali doma v teple. Práve pre nich je takáto situácia najviac stresujúca. Sloboda zvierat vyzýva ľudí, ktorí už nechcú svoje zvieratko, aby hľadali riešenie.

,,Existujú skupiny na sociálnych sieťach, ktoré hľadajú dočasné opatery, kde ten pes bez nejakého väčšieho stresu môže prejsť z jednej rodiny do druhej,” vysvetlila Dugovičová.

,,Treba sa poradiť s odborníkmi, či je to teda miestny útulok, alebo veterinár, alebo pokojne aj na zelenej linke ministerstva životného prostredia,“ uviedla zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Upozorňuje, že starostlivosť o zviera upravuje aj legislatíva. Ak ho človek vyhodí na ulicu, hrozia mu sankcie.

Ľudia si môžu psa z útulku zobrať aj do dočasnej starostlivosti. Môžu tak zabrániť preplneniu útulkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko