Na hlavný obsah

Užívateľov elektronických cigariet pribúda, ide najmä o mladých

Užívajú ich najmä mladí vo veku 15 až 24 rokov.

Užívateľov elektronických cigariet pribúda, ide najmä o mladých
Na ilustračnej snímke tínedžeri. Foto: Unsplash

Počet užívateľov tabakových výrobkov klesá. Pribúdajú však užívatelia alternatívnych a iných výrobkov, ako napríklad elektronických cigariet. Užívajú ich najmä mladí vo veku 15 až 24 rokov.

Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v rámci návrhu Národného akčného plánu na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov na roky 2023 až 2030. Ten vláda schválila na svojom stredajšom (7. 12.) rokovaní.

V súvislosti s ochranou zdravia preto rezort považuje za dôležité zameriavať sa aj naďalej na vykonávanie opatrení, ktorých cieľom bude ochrana zdravia a zvýšenie povedomia o rizikách užívania tabakových a súvisiacich výrobkov.

„Potrebné je zameranie aj na reguláciu novovznikajúcich produktov tak, aby legislatíva jednoznačne upravovala najmä podmienky, za ktorých je možné realizovať ich distribúciu na spotrebiteľský trh,“ doplnilo ministerstvo.

Upozorňuje, že ohrozenou skupinou v súvislosti s novovznikajúcimi produktmi sú najmä mladí ľudi. Tých vo väčšej miere oslovujú moderné technologické zariadenia na dodávanie nikotínu, prípadne iné druhy alternatívnych produktov v škále rôznych príchutí, ovocie, bylinky, cukríky a podobne.

Prevencia fajčenia

Rezort zdravotníctva chce akčným plánom zlepšiť podmienky v oblasti prevencie fajčenia u mladých prostredníctvom edukácie na školách, v zdravotníckych zariadeniach či v zariadeniach sociálnych služieb.

Prostredníctvom novej stratégie chce tiež zlepšiť poradenstvo pri odvykaní od fajčenia. A to poskytovaním pomoci cez siete poradní na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Cieľom akčného plánu je tiež napríklad zlepšiť kontrolu dodržiavania zákona o ochrane nefajčiarov zo strany kontrolných orgánov na verejných miestach. Ako aj podporovať kampane zamerané na odvykanie od fajčenia a užívania tabakových výrobkov v médiách alebo na sociálnych sieťach.

„Cieľ akčného plánu sa bude plniť prostredníctvom zadefinovaných aktivít jednotlivých rezortov. To zdôrazňuje multisektoriálny charakter riešenia problémov súvisiacich s užívaním tabakových a súvisiacich výrobkov,“ približuje ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko