Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji zmrazili platy úradníkom. Chýbajú im peniaze v rozpočte

Dočasne zastavili peniaze na šport a kultúru.

Pri zostavovaní budúcoročných rozpočtov musia samosprávne kraje viac šetriť, škrtať investície aj rôzne dotácie. V Banskobystrickom kraji (BBSK) zmrazili platy zamestnancov úradu a dočasne stopli peniaze na kultúru a šport. Čakajú na kompenzácie zo strany štátu.

Banskobystrický samosprávny kraj tvrdí, že mu bude v budúcom roku pri vyše 400 miliónovom rozpočte chýbať viac ako 30 miliónov eur. Dôvodom je nielen energetická kríza, ale aj niektoré rozhodnutia štátu a neistota v súvislosti s kompenzáciami.

Kraj tiež stopol dotácie v oblasti kultúry a športu, čo môže ohroziť aj organizáciu niektorých známych podujatí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Samosprávne kraje prehodnotia súčasné rozpočty v prvom kvartáli budúceho roka, upravovať by ich mali podľa potreby v marci.

„Dohodli sme sa, že tak ako zareaguje štát, znova otvoríme v marci rozpočet, a budeme sa o tom baviť,“ skonštatoval podpredseda BBSK Roman Malatinec.

Banskobystrický kraj podporil v tomto roku rôzne združenia, neziskové organizácie, ale aj mestá a obce takmer troma miliónmi eur. Veria, že v dotáciách budú môcť napokon pokračovať. Zároveň vyzvali štát k opätovnému dialógu o potrebách samospráv.

Trnava šport a kultúru podporí

Aj v žilinskom kraji majú v súčasnosti dotácie v navrhovanom rozpočte na nule a neplánujú ani nové investície. V trnavskom podporu športových a kultúrnych podujatí zrušiť neplánujú, očakávajú ale obmedzenia.

„Najmä tie prvé tri mesiace budú veľmi napnuté. Budeme veľmi pozorne sledovať ako sa budú vyvíjať aj ceny energií, ako sa budú vyvíjať aj možné kompenzačné balíčky, ktoré nám boli prisľúbené po schválení rozpočtu verejnej správy v parlamente,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

Nitriansky samosprávny kraj plánuje prehodnocovať všetky dotačné schémy. Tvrdí, že sa bude zameriavať na efektívne vynakladanie verejných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny