Na hlavný obsah

V bratislavských nemocniciach pre pacientov pripravili vianočnú večeru

Vianočné chvíle sa pacientom snažia spríjemniť aj výzdobou.

V bratislavských nemocniciach pre pacientov pripravili vianočnú večeru
Na ilustračnej snímke vianočné perníky. Foto: Unsplash

Bratislavské nemocnice pre pacientov na Štedrý deň pripravili vianočnú večeru. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) či Národnom onkologickom ústave (NOÚ) si môžu pochutnať na filé so zemiakovým šalátom či kapustnici. Pripravené sú aj diétne alternatívy.

„Pokiaľ pacient nemusí dodržiavať špeciálny diétny režim, na štedrý večer je servírované vianočne menu, ktoré pozostáva z ryby a zemiakového šalátu,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Okrem vianočnej večere sa nemocnica snaží pacientom spríjemniť sviatočné chvíle aj výzdobou. „Každá klinika a oddelenie má svoj vianočný stromček,“ priblížila Kliská. Pacienti majú tiež možnosť na vianočné sviatky navštíviť nemocničnú kaplnku, v ktorej sa koná svätá omša.

NÚSCH

V NÚSCH je pre pacientov na štedrú večeru pripravený zemiakový šalát a vyprážané rybie filé. Tiež balíček obsahujúci oblátku, med, čerstvé ovocie a vianočné pečivo. Štedrá večera pacientov s tráviacimi ťažkosťami bude pozostávať zo zemiakovej kaše a pečeného filé s kompótom.

Ústav rovnako pacientom poskytuje možnosť navštíviť bohoslužby, a to 25. decembra a 1. januára o 9.00 h. „Štandardne katolícke bohoslužby v kaplnke NÚSCH sú vždy v nedeľu o 9.00 h,“ doplnila hovorkyňa ústavu Soňa Valášiková.

NOÚ

Pacientov v NOÚ 24. decembra čaká sviatočné štedrovečerné menu, teda kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a zákusok. „Pre tých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje diétu, pripravíme kyslú zemiakovú polievku, pečenú rybu a zemiakové pyré,“ ozrejmila hovorkyňa ústavu Patrícia Kubicová.

Všetci pacienti zároveň dostanú ovocie a oblátky s medom. Počas nasledujúcich sviatočných dní podľa jej slov nebude na stole chýbať pečené kura, klasický rezeň či koláče.  

NÚDCH

Aj detskí pacienti si na Štedrý deň v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) vychutnajú štedrú večeru. Dostanú aj darčeky. Nemocnica dokáže v prípade potreby zabezpečiť duchovné služby. Uviedla to hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

„Náš personál v nemocnici každý rok robí pre pacientov všetko, čo môže a čo mu daná situácia umožňuje, napríklad sestričky sa na večeru slávnostne oblečú, pripravia deťom darčeky, posedia si s nimi a podobne,“ priblížila.

Atmosféra sa podľa hovorkyne líši podľa možností jednotlivých kliník aj zdravotného stavu detí. „Napríklad na klinike detskej hematológie a onkológie je atmosféra takmer rodinná, počas večere je spolu širšia rodina. Sviatočný večer trávia tak, ako je komu príjemnejšie – rodina na izbe alebo sa navečerajú spoločne v jedálni,“ ozrejmila.

Pacienti a personál si v rámci vianočnej večere pochutnajú na zemiakovom šaláte a vyprážanom rybom filé. Jej súčasťou budú aj oblátky, med, ovocie či džús.

„Pri prísnejších diétach podávame pečené rybie filé, zemiakovú kašu s maslom. Špecifické diéty podávame podľa stanoveného rozpisu povolených druhov potravín a denne ich pripravujeme niekoľko desiatok pre pacientov, ktorí ich majú zo zdravotných dôvodov indikované,“ doplnila Kamenická.

Poukázala, že už celé adventné obdobie má v NÚDCH príjemnú atmosféru. „Vyzdobuje sa nemocnica a jednotlivé kliniky, deti s učiteľkami a vychovávateľkami pripravujú vianočné ozdoby, darčeky. Pripravuje sa program pre deti, organizujú návštevy, prichádzajú dobrovoľníci,“ dodala.

Zariadenia pre seniorov

Štedrovečernú hostinu v sociálnych zariadeniach pre seniorov okrem tradičných jedál dopĺňajú aj rôzne zvyky a tradície. Dôchodcovia sa na Vianoce pripravujú počas celého decembra. Priblížili to riaditeľky viacerých zariadení.

„Na každý adventný týždeň máme pripravený program, ktorý sa začína filmovým klubom s vianočnou tematikou, vítaním Mikuláša s anjelom a čertom či pečením medovníkov s klientami,“ doplnila riaditeľka zariadenia Seniorville Lýdia Alföldyová.

Príchod Vianoc podľa nej seniori vnímajú aj cez symbolické odpočítavanie dní prostredníctvom adventných vencov.

„Pred štedrou večerou si robíme prieskum medzi klientmi o ich zvyklostiach, lebo sú z rôznych kútov Slovenska a každý mal doma trochu inú štedrú večeru,“ priblížila spoluzakladateľka Agapé Senior Park Adriana Škriniarová s tým, že sa to snažia nakombinovať. „Večera je, samozrejme, o rybe, šaláte a opekancoch,“ doplnila.

Štedrovečerný obed

Riaditeľka Senior House v Leviciach Juliana Hanzová uviedla, že keďže na slávnostnej hostine sa zúčastňuje aj personál, tak majú štedrovečerný obed. Pozostáva z programu zo starých zvykov a tradícií, ako napríklad hádzanie orechov do kúta, čítanie z Biblie či spoločné spievanie kolied.

„Nasleduje obed, prípitok, naše domáce vianočné oblátky s cesnakom a medom, vianočná kapustnica, zemiakový majonézový šalát, vyprážaná ryba,“ doplnila.

Dôchodcovia v zariadeniach podľa Alföldyovej tiež dodržiavajú tradície, ako napríklad šupinky pod obrusom, niečo kovové pod stolom či dávanie si darčekov. „Všetky tieto zvyky majú svoju postupnosť a u nás sa všetko zavŕši modlitbou pred štedrovečernou hostinou,“ doplnila.

Hostina u nich sa začína prípitkom na zabezpečenie zdravia na budúci rok. „Po prípitku sa jedia oblátky s medom či s cesnakom, sú pripravené aj rozkrojené jablká a následne podávame slovenskú kapustnicu. Ryby sa konzumujú prevažne so zemiakovým šalátom,“ spresnila.

Seniori majú pred Vianocami aj mikulášsky večierok s ochutnávkou vín. „Tú si naši klienti veľmi užili, niektorí to zažili prvýkrát v živote, bolo to pre nich veľmi vzácne,“ podotkla Škriniarová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko