Na hlavný obsah

V brazílskej metropole našli výbušné zariadenie

A to týždeň pred inauguráciou prezidenta.

V brazílskej metropole našli výbušné zariadenie
Na fotografii vlajka Brazílie. Foto: Unsplash

V brazílskej metropole v sobotu (24. 12.) polícia odhalila výbušné zariadenie v kamióne neďaleko medzinárodného letiska a neskôr zadržala podozrivého. Podľa miestnych médií muž vypovedal, že je stúpencom prezidenta Jaira Bolsonara. Bombu chcel nechať vybuchnúť, aby vyvolal chaos v súvislosti s inauguráciou novej hlavy štátu Luiza Inácia Luly da Silva. Ten sa úradu ujme 1. januára.

Zadržaným je podľa spravodajského serveru G1 päťdesiatštyriročný podnikateľ George Washington de Oliveira. Ten do metropoly prišiel z mesta Santarém (štát Pará) demonštrovať proti nastupujúcej ľavicovej vláde. Polícia u neho v byte v metropole našla zbrane, výbušniny a falošné uniformy.

Podľa miestnych médií priznal, že je priaznivcom súčasného krajne pravicového prezidenta a patrí k demonštrantom, ktorí pred kasárňami v metropole požadujú, aby armáda zabránila Lulovi v prevzatí moci. Vedenie armády ale uznáva výsledok volieb, rovnako ako to urobil po niekoľkých dňoch od volieb Bolsonaro, keď jeho ministri začali spolupracovať na odovzdávaní moci.

Zariadenie zneškodnili

Podomácky vyrobené výbušné zariadenie zložené z dynamitu a časovacieho spínača zneškodnili pyrotechnici a polícia oznámila, že okolnosti vyšetruje.

Hoci sa nezmienila, že by vec mala súvis s Lulovou inauguráciou, jeho tím informovali a dal najavo obavy. Nový prezident totiž zvyčajne v deň uvedenia do úradu tiež prechádza v otvorenom vozni ulicami brazílskej metropoly. A to, aby pozdravil svojich priaznivcov.

Agentúra EFE v tejto súvislosti pripomenula, že od víťazstva Luly v októbrových voľbách nad prezidentom Jairom Bolsonarom stále demonštrujú priaznivci súčasnej krajne pravicovej hlavy štátu okrem iného pred kasárňami v brazílskej metropole.

Žiadajú, aby armáda zabránila prevzatiu moci Lulou. Vedenie armády však už dalo najavo, že uznáva výsledok volieb, rovnako ako to urobil po niekoľkých dňoch od volieb aj Bolsonaro. Rovnako jeho ministri krátko po voľbách začali spolupracovať na odovzdávaní moci.

Demonštrácie Bolsonarových priaznivcov boli väčšinou pokojné, vyskytli sa ale aj násilnosti skupín radikálov, ktorí zapaľovali autá či pneumatiky. Niekoľko dní blokovali cesty na rôznych častiach krajiny.

Lulova slávnostného uvedenia do úradu sa podľa agentúry EFE zúčastní na dve desiatky hláv štátov či vlád, príde okrem iného španielsky kráľ Felipe VI. a prezidenti Nemecka, Portugalska, Argentíny, Kolumbie, Čile či Bolívie. Zo Spojených štátov by mala doraziť ministerka vnútra Deb Haalandová, ruskú delegáciu povedie šéfka hornej komory parlamentu Valentina Matvijenková.

Pre verejnosť sa v brazílskej metropole 1. januára chystá hudobný festival za účasti troch desiatok interpretov, očakáva sa, že dorazí na 300 000 ľudí, napísala dnes agentúra EFE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet