Na hlavný obsah

V Buffale po kalamite už smú jazdiť autá

Otvorili aj letisko.

V Buffale po kalamite už smú jazdiť autá
Muž odhrabáva sneh zo svojho auta po extrémnej snehovej búrke v americkom meste Buffalo. Foto: TASR/AP

Úrady v americkom Buffale vo štvrtok (29. 12.) zrušili zákaz používania motorových vozidiel v uliciach mesta, ktorý predtým zaviedli v dôsledku najhoršej snehovej kalamity v oblasti za posledné desaťročia. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa starostu mesta Byrona Browna „sa dosiahol významný pokrok“ pri odpratávaní snehu z ulíc. Opätovne otvorili hlavné cestné ťahy, predmestské komunikácie aj medzinárodné letisko Buffalo Niagara. Starosta však vyzval obyvateľov, aby aj tak zvážili nevyhnutnosť jazdy autom.

V dôsledku fujavice, ktorá vyčíňala najmä v piatok (23. 12.) a sobotu (24. 12.), zahynuli v Buffale viac než tri desiatky osôb.

Kontrolujú domy

Príslušníci polície a Národnej gardy pokračujú v návštevách obydlí. Kontrolujú, či sú ich obyvatelia v poriadku, ale aj preto, že snehová víchrica spôsobila rozsiahle výpadky dodávok energií. Miestni predstavitelia sa obávajú, že bilancia úmrtí sa ešte zvýši.

V závere roka sa v Buffale očakáva dážď, pričom denné maximá sa budú blížiť k desiatim stupňom Celzia a teplota do polovice budúceho týždňa neklesne pod nulu ani v noci.

V Buffale napadlo približne poldruha metra snehu. Národná meteorologická služba uviedla, že v oblasti je iba malé riziko záplav, avšak úrady sa na nich aj tak pripravujú.

Guvernérka štátu New York Kathy Hochulová oznámila, že štát je pripravený poskytnúť pre svoje druhé najväčšie mesto 800 000 vriec s pieskom a viac než 300 čerpadiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet