Na hlavný obsah

V Indonézii oznámili počet obetí silného zemetrasenia, je ich 602

Predchádzajúce hlásenie hlásilo 334 mŕtvych.

V Indonézii oznámili počet obetí silného zemetrasenia, je ich 602
Na snímke dobrovoľníci pátrajú po nezvestných. Zemetrasenie spôsobilo aj zosuvy pôdy. Foto: ČTK / AP / Tatan Syuflana

Počet obetí zemetrasenia, ktoré ku koncu minulého mesiaca zasiahlo hlavný indonézsky ostrov Jáva, prudko narástol o stovky na 602.

Predstaviteľ miestnej samosprávy to oznámil v piatok (16. 12.) po tom, čo úrady overili nepotvrdené obete na životoch v meste Čiandžur, ktoré katastrofa postihla najhoršie. Informovala o tom agentúra AFP.

„Keď niekto zomrie, obyvatelia Ciandžuru ho často okamžite pochovajú. V tej situácii navyše vládla panika, preto vystrašení príbuzní pochovali svojich mŕtvych okamžite a miestny zdravotnícky úrad o tom neinformovali,“ uviedol Adam, hovorca samosprávy mesta Ciandžur.

To vysvetľuje, prečo počet mŕtvych stúpol z predchádzajúceho hláseného počtu 334 mŕtvych.

Prírodná katastrofa spôsobila v Ciandžure zosuvy pôdy a mala za následok aj zrútenie budov. Mesto leží v rovnomennej oblasti a zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, kde sa nachádzalo i epicentrum zemetrasenia.

Pri otrasoch sa zrútilo aj viacero škôl a medzi obeťami na životoch bolo preto mnoho detí, ktoré sa v nich v tom čase nachádzali. Zranenia utrpelo viac než 2 000 ľudí a otrasy poškodili 56 000 domov. Vyše 62 000 ľudí museli evakuovať do najmenej 100 dočasných útočísk v okolí mesta.

Zosuvy pôdy a náročný terén komplikovali aj záchrannú činnosť. V oblasti po zemetrasní zaznamenali vyše 100 dotrasov a tiež výpadky elektrického prúdu. Záchranárom pomáhali stovky policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet