Na hlavný obsah

V iránskych dronoch používaných Ruskom na Ukrajine sa našli súčiastky z Kanady

Celkovo sa v nich nachádza asi 30 súčiastok zo Západu.

V iránskych dronoch používaných Ruskom na Ukrajine sa našli súčiastky z Kanady
Testovanie dronu iránskou armádou z vojenskej lode. Foto: TASR/AP

V iránskych dronoch, ktoré používa Rusko pri podnikaní útokov na Ukrajine, sa našli súčiastky vyrobené v Kanade. Vyplýva to zo správy neziskovej organizácie Statewatch.

Kanadské úrady už začali v tejto súvislosti vyšetrovanie, oznámil tamojší premiér Justin Trudeau. Informoval o tom denník The Guardian a agentúra AFP v noci na utorok (6. 12.).

V rámci investigatívneho projektu Trap Aggressor organizácie Statewatch a za pomoci ukrajinských úradov sa zistilo, že v iránskych dronoch Šáhid-136 sa nachádzajú anténové súčiastky vyrobené kanadskou spoločnosťou Tallysman Wireless.

V týchto tzv. kamikadze dronoch sa pritom celkovo malo nachádzať asi 30 súčiastok vyrobených spoločnosťami zo Západu.

„Tieto správy nás mimoriadne znepokojili. Nechceme, aby sa kanadské technológie používali v protizákonnej vojne Ruska na Ukrajine,“ uviedol v pondelok (5. 12.) Trudeau.

Zároveň dodal, že kanadské úrady sa vecou chcú podrobne zaoberať spolu s firmou Tallysman Wireless, aby zistili, ako presne sa tieto súčiastky do iránskych dronov dostali. Firma Tallysman Wireless pritom už uviedla, že s úradmi bude spolupracovať.

„Niekedy sa predpokladá, že nesieme na takomto používaní spoluvinu, tak to určite nie je. Tallysman je na 100 percent podporuje Ukrajinu,“ uviedol Gyles Panther – prezident spoločnosti Tallysman Wireless.

Podľa Panthera sa súčiastky zrejme neúmyselne predali „falošným firemným frontom“. Zároveň však upozornil, že sa ťažko predchádza tomu, aby neškodné súčiastky ako napríklad bezdrôtové antény, na ktoré sa nevzťahujú vývozne kontroly, skončili v nesprávnych rukách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet