Na hlavný obsah

V Maroku protestovali tisíce ľudí proti nárastu cien a útlaku

Išlo o najväčšie takéto zhromaždenie za posledné mesiace.

V Maroku protestovali tisíce ľudí proti nárastu cien a útlaku
Ilustračná snímka protestujúcich ľudí. Foto: Unsplash

Tisíce ľudí sa v nedeľu (4. 12.) zúčastnili na protestnom pochode v marockom hlavnom meste Rabat. Vyjadrili nespokojnosť s vysokými životnými nákladmi a utláčaním v období, keď v krajine narastá inflácia a prehlbuje sa nespokojnosť v spoločnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ľudia chcú nižšie ceny. Ľudia chcú eliminovať svojvôľu a korupciu,“ skandovali demonštranti, ktorých sa podľa odhadov novinárov v uliciach zhromaždilo približne 3 000. Podľa polície ich bolo 1 200 až 1 500. Išlo o najväčšie takéto zhromaždenie za posledné mesiace, píše AFP.

Jeden z koordinátorov protestu z Marockého sociálneho frontu (FSM) povedal, že účastníci prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vládou, ktorá stelesňuje „prepojenie medzi peniazmi a mocou“.

Účastníci takisto žiadali, aby bola venovaná zvýšená pozornosť prípadom niekoľkých uväznených blogerov a novinárov.

Maroko sa stále nespamätalo z ekonomických dôsledkov koronavírusovej pandémie, ku ktorej sa pridala vysoká inflácia. Spotrebiteľské ceny boli v októbri o 7,1 percenta vyššie ako rok predtým, najmä v dôsledku rastu cien potravín. Podľa vlády je miera chudoby opäť na úrovni roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet