Na hlavný obsah

V novembri na Slovensku zbankrotovalo 800 ľudí. Bolo medzi nimi aj osemročné dieťa

Medziročne išlo o pokles.

V novembri 2022 zbankrotovalo 800 obyvateľov Slovenska, medzi nimi aj osemročné dieťa. V porovnaní s minulým rokom, kedy zbankrotovalo 1 001 ľudí, ide o 20,08-percentný pokles. Informovala o tom v utorok (6. 12.) spoločnosti CRIF.

Množstvo osobných bankrotov medziročne klesá už päť mesiacov po sebe. V porovnaní s októbrom 2022 ich počet klesol o 11,11 percenta menej.

„V novembri zbankrotovalo 82 dlžníkov bez vlastného domova, ktorí majú trvalý pobyt na obecných, miestnych, mestských úradoch alebo na virtuálnych adresách. Z toho bolo 59 mužov a 23 žien,“ upozornila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

V minulom mesiaci bolo vyhlásených 793 konkurzov na majetok dlžníkov a sedem dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov v novembri ich bolo 57 vyhlásených na majetok podnikateľov a 743 na majetok nepodnikateľov.

Mužov zbankrotovalo 479, čo predstavuje 59,88 percenta z celkového počtu osobných bankrotov. Osobný bankrot vyhlásilo 321 žien. Čo sa týka vzdelania dlžníkov, vysokoškolský diplom malo 1,88 percenta zbankrotovaných mužov, žien 2,8 percenta.

Graf vývoja počtu osobných bankrotov podľa pohlaví.
Vývoj počtu osobných bankrotov podľa pohlaví.Foto: CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o.

V novembri zbankrotovalo aj osemročné dieťa. Marková vysvetlila, že ide o nezvyčajný prípad, ktorý však legislatíva umožňuje. „Žiadosť o vyhlásenie konkurzu podala zákonná zástupkyňa tohto chlapca. Ona sama zbankrotovala v roku 2019 a konkurz bol zrušený pre nedostatok majetku,“ dodala.

Najväčšou skupinou bankrotujúcich obyvateľov medzi mužmi boli tridsiatnici. Tí tvorili 31,94 percenta bankrotov. Táto veková kategória dominovala aj pri ženách-dlžníčkach s podielom 29,6 percenta. Bankrot vyhlásil aj jeden osemdesiatnik.

Najviac ich bolo v Prešovskom kraji

Najviac osobných bankrotov v jedenástom mesiaci roku 2022 súdy vyhlásili v Prešovskom kraji. Bolo ich 153. Nasleduje Košický kraj, kde ich bolo 148. Naopak najmenej, 63, ich bolo v Trenčianskom kraji. Kraj s druhým najnižším počtom osobných bankrotov bol Bratislavský, kde ich súdy vyhlásili 73.

Medziročne počet osobných bankrotov klesol v piatich krajoch. Najviac v Banskobystrickom o 46,60 percenta a v Nitrianskom kraji o 46,37 percenta. V troch krajoch počet osobných bankrotov medziročne vzrástol, najviac v Košickom, a to o 17,46 percenta.

Graf vývoja počtu osobných bankrotov podľa krajov.
Vývoj počtu osobných bankrotov podľa krajov.Foto: CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika