Na hlavný obsah

V Odese stále zostáva 300 000 ľudí bez prúdu, vyhlásil starosta

Ide o jeden z regiónov s najčastejšími výpadkami dodávok elektriny.

V Odese stále zostáva 300 000 ľudí bez prúdu, vyhlásil starosta
Na archívnej snímke z 18. augusta 2022 zničené budovy miestneho rezortu po ruských raketových útokoch v ukrajinskom meste Odesa. Foto: TASR/AP

Počet odberateľov, ktorí zostávajú v ukrajinskom meste Odesa po sobotňajších (10. 12.) ruských útokoch bez elektriny, klesol na 300 000. Podľa ruskojazyčnej verzie serveru BBC News o tom informoval starosta Hennadij Truchanov.

V sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že po ruských náletoch je v Odese a jej okolí bez prúdu 1,5 milióna ľudí.

Odesa patrí medzi regióny s najčastejšími výpadkami dodávok elektriny, zložité podmienky panujú ale aj v metropole Kyjev a okolí, v štyroch oblastiach na západe Ukrajiny a v Dnepropetrovskej oblasti v centrálnej časti krajiny, vyhlásil Zelenskyj v nedeľu (11. 12.).

„Dodávky elektriny a vody v Odese sú postupne obnovované,“ napísal na sociálnej sieti Telegram starosta Truchanov. Podľa neho je situácia v meste v zásade pod kontrolou, nie však ľahká.

Miestna správa tiež opätovne spúšťa vodné čerpacie stanice a dodáva kamiónmi vodu do oblastí, kde dodávky prerušili. Čo sa týka vykurovania, zo 140 kotolní stále nefunguje 43, oznámil starosta Truchanov.

Ruská armáda v sobotu ostreľovala regióny na juhu Ukrajiny, vrátane Odeskej oblasti. Zelenskyj povedal, že škody spôsobili drony iránskej výroby. V nedeľu vo svojom pravidelnom večernom prejave vyhlásil, že v Odese a ďalších mestách v oblasti sa už podarilo čiastočne dodávky elektriny obnoviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet