Na hlavný obsah

V posledných dňoch dostali vyhrážky ukrajinskí diplomati v 12 krajinách

Informoval o tom minister zahraničia Dmytro Kuleba.

V posledných dňoch dostali vyhrážky ukrajinskí diplomati v 12 krajinách
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Vyhrážky dostali v posledných dňoch ukrajinskí diplomati v 12 krajinách. Na facebooku o tom informoval ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa však Ukrajinci nezľaknú. V piatok (2. 12.) Kyjev uviedol, že jeho zastupiteľské úrady v zahraničí dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči.

„Doteraz máme 18 prípadov vyhrážok v 12 krajinách. Pokus o teroristický útok v Španielsku. Balíčky so zvrátenými hrozbami vo forme vytrhnutých zvieracích očí v Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku, Rakúsku, Česku, Vatikáne, Francúzsku. Správy o bombe v Kazachstane a tiež podozrivý list v USA,“ povedal Kuleba.

Podľa ministra chcú páchatelia, ktorých označuje za teroristov, ukrajinských diplomatov vo svete zastrašiť a „podkopať dôležitú diplomatickú prácu na dodávkach zbraní, energetického zariadenia a na izolácii Ruska“.

Ukrajinské veľvyslanectvá a konzuláty podľa ministra zahraničia zvýšili po vlne vyhrážok bezpečnostné opatrenia. Kyjev podľa neho rovnako spolupracuje s úradmi hostiteľských krajín aj ukrajinskou tajnou službou SBU na odhalení páchateľov. „Teroristi neuspejú,“ dodal Kuleba.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko v piatok informoval, že ukrajinské veľvyslanectvá a konzuláty vo viacerých krajinách dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči.

Česká polícia uviedla, že na ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe a konzulát v Brne dorazili balíčky so živočíšnym tkanivom.

V Španielsku už skôr prišli listové bomby, napríklad premiérovi Pedrovi Sánchezovi, na americké a ukrajinské veľvyslanectvo, leteckú základňu či do firmy v Zaragoze, ktorá vyrába raketové odpaľovacie systémy, ručné granáty či zariadenia pre nočné videnie. Španielske úrady vec vyšetrujú ako terorizmus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet