Na hlavný obsah

V slovenských pohoriach platí malé lavínové nebezpečenstvo

Zodpovedá prvému stupňu päťdielnej stupnice.

V slovenských pohoriach platí malé lavínové nebezpečenstvo
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V slovenských pohoriach platí v sobotu (31. 12.) malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Vo Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 2 000 metrov nad morom platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

„Vo vysokých polohách je na starších tvrdých dobre zviazaných vrstvách najmä na východných svahoch päť až desať centimetrov mäkkého snehu, ktorý sa lokálne uložil vplyvom vetra do vankúšov a dosák,“ uviedol Chlebovec.

Vysvetlil, že horná vrstva snehu nie je dobre spojená s podkladom. Naviate vankúše mäkkého snehu v juhovýchodných, východných a severovýchodných expozíciách sa môžu pod dodatočným zaťažením uvoľniť do malých lavín.

Celková snehová pokrývka v slovenských pohoriach podľa neho na túto dobu nezodpovedá priemerným hodnotám. Vplyvom predošlých vĺn oteplení a ochladení sa staršie vrstvy snehu premieňajú topením a spolu zmrznuté ochladzovaním. Staršie vrstvy snehu majú celkovo dobrú stabilitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny