Na hlavný obsah

V Štiavnických Baniach chcú vystavať repliku pôvodného banského závodu

Po skončení archeologického výskumu.

Po dvoch rokoch sa úspešne skončil archeologický výskum závodu šachty Karol v obci Štiavnické Bane. Ide o nálezisko európskeho významu. Na mieste plánujú postaviť vernú repliku banského závodu, v ktorej sa pred 200 rokmi ťažila strieborná ruda.

Banská technika patrila v 18. a 19. storočí na území dnešného Slovenska k svetovej špičke. Jedinečný areál v Štiavnických Baniach s rozlohou približne 1 200 štvorcových metrov ukazuje, aké vyspelé a inovatívne technológie sa na Slovensku v minulosti používali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Archeologický výskum, ktorý sa v lokalite uskutočnil, priniesol prekvapivý výsledok. Základy areálu boli v oveľa lepšom stave, než sa predpokladalo. Archeológovia spresnili, že sa tu našiel šachtový objekt, dom hutmana a prezliekareň pre baníkov.

Nezisková organizácia Berg Schola plánuje postaviť repliky budov, ktoré verejnosti priblížia niekdajšiu podobu technickej pamiatky. Zámerom autorov projektu je obnova areálu spoločne s prezentáciou banskej kultúry a histórie. Použiť sa majú pôvodné materiály a technológie priamo pred očami návštevníkov.

Výstavba vernej repliky areálu banského závodu už získala súhlas Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici. Realizácii projektu však ešte predchádza usporiadanie pozemkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny