Na hlavný obsah

V súvislosti s lúpežou v drážďanskej klenotnici prehľadávali riečny kanál

Veľkú časť lupu sa podarilo nájsť v Berlíne.

V súvislosti s lúpežou v drážďanskej klenotnici prehľadávali riečny kanál
Kráľovský palác v Drážďanoch, ktorého súčasťou je múzeum Zelená klenba (Grünes Gewölbe). Foto: TASR/DPA

Nemeckí policajti v súvislosti s vyšetrovaním tri roky starej lúpeže v drážďanskej barokovej klenotnici Zelená klenba (Grünes Gewölbe) prehľadávali dno jedného z berlínskych plavebných kanálov.

Pátracia akcia mala podľa pôvodného vyhlásenia trvať do štvrtka (29. 12.), skončila sa však už v utorok (27. 12.). Podľa informácií denníka Bild našli potápači malý trezor, ktorý bol prázdny. Krátko pred Vianocami sa podarilo vyšetrovateľom veľkú časť lupu nájsť a vrátiť do Drážďan.

Cez vianočné sviatky pátralo po dôkazoch na dne lodného kanála v berlínskej časti Neukölln asi 20 potápačov, ktorí mali k dispozícii aj žeriav. Polícia žiadne podrobnosti k pátracej akcii nezverejnila. Neoznámila ani to, či hľadala vo vode niečo konkrétne a či niečo našla. Podľa Bildu potápači vytiahli z kanála prázdny trezor.

Páchatelia sa do drážďanského Rezidenčného zámku vlúpali 25. novembra 2019. Lupiči sekerami rozbili vitrínu a odniesli si šperky zo 17. a 18. storočia. Ukradli klenoty obsahujúce 4 300 diamantov a briliantov v celkovej hodnote presahujúcej 113 miliónov eur. Pri lúpeži spôsobili tiež vecnú škodu vo výške presahujúcej milión eur.

Niektoré klenoty sú už späť

Týždeň pred Vianocami sa vyšetrovateľom podarilo veľkú časť lupu v Berlíne nájsť. Drážďanské umelecké zbierky, ktoré klenoty spravujú, oznámili, že sa vrátilo 31 jednotlivých častí šperkov.

Z briliantového súboru sa do Drážďan vrátili okrem iného náprsná hviezda k poľskému Rádu bielej orlice a ozdoba klobúka. Naďalej však chýba veľká náprsná brožúra kráľovnej Amálie Augusty.

Šperky, ktoré ukradli zlodeji zo štátneho múzea Zelená klenba (Grünes Gewölbe).
Šperky, ktoré ukradli zlodeji zo štátneho múzea Zelená klenba (Grünes Gewölbe).Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že za vlámaním stoja členovia známeho berlínskeho klanu Remmových. Obžalovaní pochádzajú z veľkej rodiny arabského pôvodu, ale ide o nemeckých občanov.

So šiestimi z nich sa v Drážďanoch od začiatku roka koná proces, ktorý bude pokračovať 10. januára. Prokuratúra bez podrobností uviedla, že objaveniu šperkov predchádzali pojednávania s obhajcami obžalovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet