Na hlavný obsah

V synchronizovanom plávaní sa na OH v Paríži môžu prvýkrát predstaviť aj muži

Doteraz mohli byť na MS len súčasťou zmiešaného páru.

V synchronizovanom plávaní sa na OH v Paríži môžu prvýkrát predstaviť aj muži
Ilustračná snímka - slovenskí reprezentanti v synchronizovanom plávaní Silvia a Jozef Solymosyovci. Foto: TASR/DUNA/MTI

Muži budú na OH 2024 v Paríži prvýkrát v histórii súťažiť v synchronizovanom plávaní. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil, že sa budú môcť zapojiť do tímovej súťaže. V osemčlennom družstve môžu byť maximálne dvaja muži.

Na MS môžu muži súťažiť v synchronizovanom plávaní od roku 2015 ako súčasť zmiešaného páru. Na olympijskej pôde sa tak prvýkrát stane v roku 2024.

„Vodné športy sú univerzálne a muži sa ukázali ako vynikajúci umeleckí plavci. Teším sa, že v Paríži budeme túto novú dimenziu umeleckého plávania zdieľať s celým svetom,“ uviedol prezident Svetových vodných športov (World Aquatics) Husain Al-Musallam.

V premiére miešaných dvojíc na MS v Kazani získali zlatú medailu Američania Bill May a Christina Jonesová.

„Začlenenie mužov do olympijského umeleckého plávania sa kedysi považovalo za nesplniteľný sen. To dokazuje, že všetci by sme mali snívať vo veľkom. Vďaka vytrvalosti, pomoci a podpore mnohých ľudí si teraz môžu byť všetci športovci rovní a spoločne siahať po olympijskej sláve,“ povedal May pre oficiálnu webovú stránku WA.

Rozhodnutie MOV potešilo aj Taliana Giorgia Minisiniho, majstra sveta v súťaži miešaných dvojíc z rokov 2017 a 2022. „Toto oznámenie predstavuje míľnik v histórii umeleckého plávania. Vývoj nášho športu smerom k inkluzívnosti ide rýchlo dopredu. Rozhodnutie MOV a WA nám pomôže stať sa príkladom pre celé olympijské hnutie.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport