Na hlavný obsah

V Trenčíne potvrdili besnotu, ľudia vykúpili z lekární vakcíny

V karanténnej stanici museli utratiť viacero zvierat.

V Trenčíne majú ohnisko besnoty, nevzniklo však pôvodne tam. Psa preniesli z východu republiky do tamojšej karanténnej stanice, kde aj uhynul. Pre podozrenie so šírenia nákazy utratili ďalšie zvieratá. V lokalite platia bezpečnostné opatrenia. V strehu by malo byť aj 20 okolitých obcí.

Sučku s tromi šteňatami odchytili v obci Veľké Slemence pri hraniciach s Ukrajinou. Pre nedostatok miesta v tamojších karanténnych staniciach ich premiestnili do Trenčína. „Táto fenočka bola u nás asi dva týždne, nevykazovala známky agresivity, ako si ľudia predstavujú, že by slintala. Bola bezproblémová,“ vysvetlila správkyňa karanténnej stanice Petra Ožvaldová.

Potom prišlo k zmene správania zvieraťa. „Bola nepokojná, dobíjala sa von, rozškriabala interiérové dvere. Po dvoch dňoch samovoľne uhynula,“ priblížila správkyňa. Pitva preukázala, že pes mal besnotu. Pravdepodobne sa nakazil od líšky ešte v katastri obce Veľké Slemence. Vírusové ochorenie postihuje celú nervovú sústavu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Choroba sa prenáša na človeka, je nebezpečná. Pokiaľ sa rozvinie a zachytí sa v neskorších štádiách, je smrteľná ako u človeka, tak aj u zvieraťa,“ spresnil Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Vakcíny proti besnote

Informácia o besnote niektorých Trenčanov vystrašila a zakúpili si vakcíny. Tie potom mali problém zohnať pracovníci v karanténnej stanici. „Každý sa bojí, vždy používame ochranné rukavice. Niekedy sa pretrhnú. Okolití ľudia si prečítali na internete. Teraz sme sa chceli vakcinovať, vakcíny pre nás neboli, čo bol problém,“ zdôraznila Ožvaldová.

Nečakaný záujem o vakcíny nám potvrdili aj v lekárni. „Tento zvýšený záujem evidujeme, už sme aj doplnili zásoby. Vakcínu si preventívne zakupovať netreba. Pokiaľ nie ste veterinár, nepracujete na chovnej stanici, nie ste horár,“ ozrejmila Ľuboslava Hírešová, vedúca lekárenského oddelenia vo Fakultnej nemocnici Trenčín.

V okolí Trenčína platí zákaz premiestňovať a zhromažďovať zvieratá na výstavách či súťažiach. Do konca roka majú majitelia mäsožravých zvierat zabezpečiť ich vakcináciu proti besnote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny