Na hlavný obsah

V Trenčíne zatvorili jedinú nocľaháreň pre bezdomovcov. Tí však nezostali bez pomoci

Prichýlili ich v mestskej budove.

V Trenčíne zatvorili jedinú nocľaháreň pre bezdomovcov. Tí však nezostali bez pomoci
Na ilustračnej snímke nocľaháreň. Foto: RTVS

V Trenčíne zatvorili jedinú nocľaháreň pre bezdomovcov. Budova je v nevyhovujúcom stave, kompletne ju vynovia. Počas zimných mesiacov, však ľudia v núdzi nezostali bez pomoci. Prichýlili ich v mestskej budove.

Budova nocľahárne v centre mesta Trenčín pochádza z 19. storočia. Podpísal sa na nej zub času. Budova je v zlom stave, jej čiastočná rekonštrukcia by nepomohla, musia ju zbúrať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Stavebné práce sa budú týkať kompletnej rekonštrukcie, nosných prvkov, omietok, fasády, podláh, upravíme aj podkrovie, aby tam mohlo sídliť v budúcnosti nízko prahové denné centrum. Kapacita nocľahárne sa po rekonštrukcii rozšíri dvojnásobne na 32-35 miest,“ uviedla Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín.

Pomôžu eurofondy

Projekt zaplatia hlavne z eurofondov no počíta sa aj s prispením mesta.

„Všetky stavebné práce vrátane navýšenia cien za stavebný materiál dosahujú sumu takmer 660 000 eur. Zakúpime aj nové interiérové vybavenie aj nové vozidlo, aby sme viac zefektívnili sociálnu terénnu prácu,“ dodala. Ľudí bez domova tak na niekoľko mesiacov presťahovali do náhradných priestorov.

Keď klienti spolupracujú, posunú sa aj vo svojom živote.

„Buď teda človek, ktorý má existenčné problémy, má dlhy si urobí osobný bankrot, ide na brigádu, tu sa v nocľahárni zastabilizuje, dopraje si spánok, keď bol dlhšie na ulici, potom pokračujeme ďalej. Máme možnosť že ho posunieme do sociálneho bytu,“ uviedol Mário Barinec, pracovník Sociálnych služieb mesta Trenčín.

No ulica píše aj menej šťastné príbehy. Ľuďom bez domova v Trenčíne podáva pomocnú ruku sociálny terénny pracovník Róbert Jordán.

„Zo začiatku bolo ťažké sa k nim dostať, keď sa dostanete, potom to už ide. Potom pomáhajú, počúvajú. Niektorí sú nenapraviteľní, na ten život si zvykli. Možností je veľa, no keď nechcú, nepohneme s nimi,“ ozrejmil Róbert Jordán, terénny sociálny pracovník.

Nová nocľaháreň sa pre klientov sprístupní do ôsmich mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko