Na hlavný obsah

Veriaci si v pondelok uctili mučeníka Štefana

Sviatok svätého Štefana sa spája aj s ľudovými zvykmi.

Veriaci si v pondelok uctili mučeníka Štefana
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Druhý sviatok vianočný je v Katolíckej cirkvi spojený so svätým Štefanom. Podľa biblických textov patril medzi siedmich diakonov a bol prvým mučeníkom Cirkvi. Veriaci si počas bohoslužieb pripomenuli aj tých, ktorí pre vieru v Ježiša Krista obetovali svoj život.

Sviatok svätého Štefana poznali vo východnej cirkvi v štvrtom storočí, na západe o sto rokov neskôr. V stredovekom Ríme mu zasvätili takmer 40 kostolov a kaplniek. Nový zákon opisuje jeho ukameňovanie za vieru v Ježiša Krista.

Pondelkový (26. 12.) sviatok svätého Štefana sa spája aj s ľudovými zvykmi. Okrem návštevy bohoslužieb ľudia si navzájom chodili vinšovať.

„Chodili na návštevy, pozerať si betlehemy vystavené v kostoloch. V každom prípade boli Vianoce aj v minulosti sviatkami súdržnosti rodiny, priateľov. Tak, ako to máme aj dnes,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V mnohých slovenských mestách a dedinách v pondelok navštevujú domácnosti mladí koledníci v rámci 28. ročníka Dobrej noviny. „Je to akcia, ktorou prinášame veľa požehnania do domov a príbytkov,“ povedal Ivan Kňaze, národný riaditeľ Pápežských misijných diel na Slovensku.

Ďalšími vianočnými svätými sú okrem svätého Štefana aj evanjelista Ján a betlehemské neviniatka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko