Na hlavný obsah

Vianočný stromček v Budapešti svieti, len ak okoloidúci vyrobia energiu

Na stacionárnom bicykli.

Vianočné trhy v Budapešti zdobí tento rok netradičný vianočný stromček. Naplno sa rozsvieti iba vtedy, ak sa niekto posnaží. Mestu novinka ušetrí nemalé peniaze.

Človek ako baterka nie je nová myšlienka. Nápad budapeštianskej radnice však áno. Stromček na vianočných trhoch sa naplno rozsvieti iba vtedy, keď niekto poriadne šliapne do pedálov stacionárneho bicykla.

„Má to viacero významov. V tomto mraze sa na zahriatie musíte hýbať, tak prečo nie takto. Ide aj o to, ukázať ľuďom, koľko energie potrebujete na rozsvietenie tohto šesťmetrového stromu,“ vysvetlil starosta II. budapeštianskeho obvodu Gergely Őrsi. Hlavnou ideou je však úspora energie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tento rok sme v Mechwart Parku chceli vytvoriť svetelnú výzdobu, v ktorej ide o symbolickú aj praktickú úsporu nákladov. Bicykel tiež nabíja batériu, ktorá spolu so solárnymi panelmi napája zvyšok svetiel na námestí v Budapešti,“ podotkol Őrsi.

Mesto sa tiež rozhodlo zrušiť tradičnú svetelnú výzdobu okolo hlavných križovatiek. Kombináciou týchto krokov mesto ušetrí okolo 60 000 eur.

Tohtoročné opatrenia majú aj pravého „vianočného ducha,“ Ušetrené peniaze mesto minie na podporu nákladov na energiu pre materské školy, sociálnych pracovníkov a svojich zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet