Na hlavný obsah

Vláda Čile sa dohodla s opozíciou na príprave novej ústavy

Predchádzajúci návrh odmietla vyše polovica voličov.

Vláda Čile sa dohodla s opozíciou na príprave novej ústavy
Čílsky prezident Gabriel Boric. Foto: TASR/AP

Tri mesiace po odmietnutí predchádzajúceho návrhu ústavy v referende sa čilská vláda dohodla s opozíciou na príprave novej ústavy. Uviedol to v utorok (13. 12.) španielsky denník El País.

„Napriek ťažkostiam sme sa v Čile rozhodli riešiť problémy demokracie opäť tou demokratickejšou cestou,“ uviedol prezident krajiny Gabriel Boric.

Ten bol veľkým zástancom predchádzajúceho návrhu, ktorý v septembrovom referende odmietlo vyše 60 percent voličov. Na prehru reagoval hlbokými zmenami vo svojom kabinete, aby podľa jeho slov nová vládna zostava lepšie odpovedala na potreby ľudí v Čile.

Podľa novej dohody vláda vyberie 24-členný expertný tím. Ten bude sprevádzať celý ústavný proces, a v januári začne s prípravou predbežného návrhu základného zákona.

V apríli potom verejnosť zvolí 50 osôb, ktoré budú s expertným tímom spolupracovať. Následne by v októbri mali odovzdať konečnú podobu textu ústavy, o ktorej bude verejnosť hlasovať 26. novembra budúceho roka.

Predchádzajúci návrh ústavy sa považoval za veľmi progresívny v otázke ochrany prírody či rodovej rovnosti. Mal zároveň nahradiť základný zákon z čias diktátora Augusta Pinocheta. Na novom procese vytvorenia ústavy sa dohodlo 14 strán čilského Kongresu a tri hnutia. Zavŕšiť by ho mal plebiscit o novej podobe ústavy plánovaný na november 2023.

Návrh musí spĺňať podmienky pravice

Nový návrh tiež bude musieť rešpektovať 12 základných bodov, čo si podľa denníka El País vyrokovala predovšetkým pravica. Čile ako jednotný štát, úcta k štátnym znakom a hymne alebo autonómia centrálnej banky a volebného súdnictva. To sú niektoré z podmienok, ktoré musí nový návrh spĺňať.

V rokovaniach o novej ústave budú zahrnutí aj zástupcovia pôvodných obyvateľov krajiny. Na rozdiel od predchádzajúceho ústavného procesu, kde mali zabezpečený počet kresiel, im budú pridelené miesta zodpovedajúce percentám hlasov vo voľbách.

„Krajina vyžaduje istoty, hojenie rán, obnovenie dôvery a predovšetkým to, aby sme doviedli do konca úspešný ústavný proces, ktorý zabezpečí, aby ústava bola zjednocujúcim prvkom,“ uviedol predseda senátu Álvaro Elizalde.

Návrh, ako vytvoriť novú ústavu, musí teraz schváliť Kongres. Tam však podľa agentúry Reuters nemá podporu všetkých zákonodarcov. Republikánska strana, niektorými označovaná za krajne pravicovú, naďalej zastáva názor, že Čile novú ústavu nepotrebuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet