Na hlavný obsah

Vo Švédsku zavraždili kritika čečenského vodcu Kadyrova

Informovalo o tom Rádio Sloboda.

Vo Švédsku zavraždili kritika čečenského vodcu Kadyrova
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Foto: TASR/AP

Čečenského opozičného bloggera Tumsa Abdurachmanova, pokladaného za jedného z hlavných kritikov vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova, zavraždili vo švédskom exile. S odvolaním sa na jeho spolupracovníkov to oznámilo Rádio Sloboda.

Švédske úrady sa k veci zatiaľ nevyjadrili. Abdurachmanova zastrelili podľa rozhlasovej stanice v noci z 1. na 2. decembra.

V médiách a na sociálnych sieťach sa najprv objavili informácie, že blogger je nezvestný a že posledný príspevok na internete zverejnil 30. novembra. Novinárom sa nepodarilo spojiť sa ani s jeho bratom Muchammadom Abdurachmanovom. Podľa nepotvrdených správ zo sociálnych sietí Muchammada ukryli tajné služby po tom, ako Tumsa zastrelila skupina osôb.

Internetový publicista a disident Abdurachmanov oficiálne získal politický azyl vo Švédsku vlani v októbri, pripomenula ukrajinská agentúra Unian.

Kadyrova, ktorý ako prezident vládne ruskému Čečensku od roku 2007, v médiách opakovane spájajú s politickými vraždami, či už svojich oponentov, alebo kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vraždy spájané s čečenským režimom

„Čečenská stopa“ figurovala v prípadoch zavraždenej novinárky Anny Politkovskej aj bývalého podpredsedu ruskej vlády, opozičného predáka Borisa Nemcova. Ruské súdy v oboch prípadoch odsúdili nájomných vrahov z Čečenska, ale strojcovia zločinov zostali podľa kritikov ruských pomerov nedotknuteľní.

Vlani v auguste v Rakúsku odsúdili na doživotie muža čečenského pôvodu, obžalovaného z vraždy Kadyrovovho kritika, ktorá sa stala predvlani v júli neďaleko Viedne. Muž (48) podľa súdu zastrelil šiestimi ranami z pištole svojho o päť rokov mladšieho krajana. Jednu rana pri tom vystrelil z krátkej blízkosti do hlavy.

Vražda sa stala v priemyselnej zóne v meste Gerasdorf neďaleko Viedne. Na oblečení obvineného experti našli stopy krvi obete a tiež stopy strelného prachu.

Kadyrov krátko po vražde tvrdil, že zločin pravdepodobne spáchali cudzie rozviedky, aby pošpinili jeho meno.

Agentúra AP vtedy pripomenula, že kritici čečenskej vlády čelili viacerým pokusom o napadnutie v zahraničí. Vo francúzskom Lille predvlani vo februári zavraždili bloggera Imrana Alijeva, ktorý kritizoval Kadyrova na platforme YouTube.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet