Na hlavný obsah

Vo veku 82 rokov zomrel legendárny Pelé

Podľahol ťažkej chorobe.

Vo veku 82 rokov zomrel legendárny Pelé
Na archívnej snímke legendárny brazílsky futbalista Pelé. Foto: TASR/AP

Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel vo veku 82 rokov. Edson Arantes do Nascimento, majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, podľahol ťažkej chorobe. Od roku 2021 podstupoval liečbu rakoviny hrubého čreva. Informovali o tom agentúra AP a Sky News.

V uplynulých dňoch sa Pelého stav zhoršil, lekári v nemocnici Alberta Einsteina nedávno informovali, že Brazílčan je pod zvýšenou starostlivosťou, ktorá súvisí s dysfunkciou obličiek a srdca.

„Za všetko, čím sme, ďakujeme tebe. Nekonečne ťa ľúbime. Odpočívaj v pokoji,“ napísala Pelého dcéra Kely Nascimentová na Instagrame.

Dlhšie ho trápili zdravotné problémy

Pelého hospitalizovali už pred mesiacom po tom, ako mu diagnostikovali aj infekciu dýchacích ciest. Vo štvrtok (29. 12.) potvrdil agentúre AP jeho úmrtie agent Joe Fraga.

Jeden z najlepších futbalistov histórie sa už dlhšie trápil so zdravotnými problémami. Pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou.

Na archívnej snímke z roku 1969 brazílsky futbalista Pelé v Riu de Janeiro.
Na archívnej snímke z roku 1969 brazílsky futbalista Pelé v Riu de Janeiro.Foto: TASR/AP

Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval niekoľko operácií pre problémy v oblasti bedier. Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene.

Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov a je historicky najlepší strelec svojej vlasti.

Reakcie svetových osobností

Gary Lineker, bývalý anglický reprezentant spomína na Pelého ako na „najúžasnejšieho z futbalistov a najradostnejšieho z mužov“. Podľa neho hral hru, ku ktorej sa „priblížilo len niekoľko vyvolených“.

Podľa francúzskeho útočníka Kyliana Mbappeho bol Pelé „kráľ futbalu“ a „jeho veľkosť nebude nikdy zabudnutá“.

K úmrtiu legendy svetového futbalu sa vyjadril aj španielsky futbalový tím Real Madrid. „Legendárneho Pelého si budú navždy pamätať všetci, ktorí milujú tento šport. Jeho odkaz z neho robí jedného z najväčších hráčov svetového futbalu,“ uviedol tím.

Španielsky obranca Sergio Ramos k udalosti napísal, že „odišiel kráľ“. „Futbalový svet si ťa navždy zapamätá. Odpočívaj v pokoji,“ odkázal nebohému brazílskemu futbalistovi.

„Bol inšpiráciou pre státisíce ľudí. Nezabudne sa na neho a jeho pamiatka zostane navždy v pamäti každého z nás, futbalových fanúšikov,“ napísal portugalský útočník Cristiano Ronaldo s vyjadrením „hlbokej sústrasti celej Brazílii a najmä rodine Pelého“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport