Na hlavný obsah

Vodiči sanitiek si zrejme opäť neprilepšia

So stabilizačným príspevkom nemôžu počítať.

Vodiči sanitiek si zrejme opäť neprilepšia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hrozí, že sanitky nebude mať kto šoférovať. Vodiči na stabilizačný príspevok, ktorý štát schválil pre vyše 20 zdravotníckych profesií, nemajú nárok. Nie je to prvý raz, čo ich štát obchádza. Napriek viacerým verejným prísľubom sa doteraz nedočkali ani sľubovaného bonusu za prácu počas pandémie.

Jednorazovú pomoc od 3 000 do 5 000 eur dá vláda zdravotníkom, ktorí sa zaviažu, že na svojom pracovisku zostanú tri roky. Získať ju môžu pracovníci nemocníc, zariadení sociálnych služieb aj záchraniek. Vodiči sanitiek nie.

„Nám ako vodičom je to veľmi ľúto. Práve vodič zodpovedá za celú posádku – či za pacienta, či za záchranára. V jeho rukách pri ceste sú ich životy,“ povedal vodič sanitky Roman Antal. Opakuje sa tak situácia spred roka, keď vodiči sanitiek ani po sľuboch ministra zdravotníctva nedostali 350-eurový covidový príplatok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Asociácia dopravnej zdravotnej služby rezort zdravotníctva vyzýva, aby svoje rozhodnutie zmenil a vodičom sanitiek umožnil uchádzať sa o stabilizačný príspevok. Poukazuje na to, že vodiči, ktorí riskujú svoje zdravie v prvej línii, stabilizačný príspevok nedostanú. Ale napríklad nutriční terapeuti či oční optici naň nárok majú.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) argumentuje, že vodiči sanitiek nepatria medzi zdravotnícke profesie. „Zatiaľ ich nevieme sanovať. Tých povolaní je tam viac. O tom probléme vieme a budeme sa snažiť nájsť nejaké riešenie,“ vysvetlil.

Zdravotníci kritizovali, že stabilizačný príspevok nedostanú v plnej výške, lebo z neho musia zaplatiť dane aj odvody. Rezort zdravotníctva teraz prišiel s pozmeňovacím návrhom. Ten by ich mal oslobodiť od zdravotných a sociálnych odvodov. Musí to ešte schváliť parlament. Polovicu príspevku zdravotníkom vyplatia ešte do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko