Na hlavný obsah

Vodohospodári zrekonštruovali budovu v Banskej Bystrici, no nevyužívajú ju

SVP sídli v štyroch mestách.

Vodohospodári zrekonštruovali budovu v Banskej Bystrici, no nevyužívajú ju
Na snímke výšková budova Slovenského vodohospodárskeho podniku. Foto: RTVS

V Banskej Bystrici je prázdna budova, ktorú štátni vodohospodári dali zrekonštruovať za 7,5 milióna eur. Slovenský vodohospodársky podnik sa do opravenej stavby mal presťahovať. Nakoniec sídli v štyroch mestách. Čo bude s nevyužívanou budovou, je nateraz otázne.

Proti sťahovaniu Slovenského vodohospodárskeho podniku z Banskej Štiavnice do Banskej Bystrice dlhodobo bojovali samospráva aj obyvatelia mesta. Spísali petíciu a podali podnet na generálnu prokuratúru.

Ku sťahovaniu vodohospodárov nakoniec prišlo až toto leto. Vedenie podniku a časť zamestnancov sa však premiestnili až do troch miest – Bratislavy, Banskej Bystrice a Zvolena.

„Toto presťahovanie je vysoko efektívne, pretože zamestnanci sa presťahovali do už využívaných priestorov, neprichádza teda k zvyšovaniu energetickej náročnosti alebo k nákupu a výstavbe nejakých nových budov,“ vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Časť zamestnancov Slovenského vodohospodárskeho podniku sa síce do Banskej Bystrice presťahovala, ale nie do výškovej budovy, do ktorej vedenie podniku investovalo už približne 7,5 milióna eur.

Do aktuálne prázdnej budovy, ktorú stráži bezpečnostná služba, plánujú vodohospodári investovať ďalších, takmer 160 000 eur.

Niekoľkí pracovníci zostali v Banskej Štiavnici, ale vo vedľajšej budove, ktorú majú zadarmo od mesta. Čo bude s historickou budovou, v ktorej vodohospodári sídlili od roku 1997, je stále otázne.

„V prvom kroku ju bude potrebné ohodnotiť a následne ponúknuť na využívanie iným organizáciám. Každopádne k začiatku decembra je budova prázdna, čím sa ušetrí na energiách,“ avizoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Slovenský vodohospodársky podnik aktuálne zamestnáva viac ako 3 000 ľudí. Z toho väčšina z nich pracuje v teréne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny