Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine sa do pol roka skončí, tvrdí britský historik

Putin je podľa neho vo vojne, ktorú nemôže vyhrať.

Vojna na Ukrajine sa do pol roka skončí, tvrdí britský historik
Zničený ruský tank v slnečnicovom poli v dedine Kamianka, v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajinu by sa do budúceho leta mohla skončiť. Domnieva sa britský historik Ian Kershaw. Informovala o tom agentúra DPA.

„Na jar uvidíme, či sa Ukrajinci s podporou Západu pripravili na novú ofenzívu, ktorou by mohli útočníkov zatlačiť späť. Ak to bude ten prípad, tak by sme na jar alebo v lete mohli byť na ceste k riešeniu,“ povedal 79-ročný Kershaw pre denník Süddeutsche Zeitung.

Súčasnú opotrebovávaciu vojnu podľa neho „ťažko znášajú obe strany“. „Preto sa domnievam, že vojna sa do pol roka skončí,“ konštatoval britský historik.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Kershawa dostal do pozície, ktorú nikdy nepredvídal. „Teraz je vo vojne, ktorú nemôže vyhrať,“ podotkol.

Treba počkať do konca zimy

Kershaw tvrdí, že treba počkať, v akom stave budú ozbrojené sily na oboch stranách na konci tejto zimy. „Ukrajinu čaká veľmi ťažká zima, ale samozrejme aj mnohých Rusov,“ povedal.

Vojna proti susednej krajine má aj pre Moskvu dlhodobé dôsledky, uviedol Kershaw. „Rusko je teraz v izolácii, aspoň v Európe. V tomto zmysle bolo rozhodnutie o invázii na Ukrajinu drahým rozhodnutím. Zmení Európu — ako presne, zatiaľ nemožno predvídať,“ uzatvoril britský historik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet