Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine zvýšila zbrojný export Nemecka

Na osem miliárd eur.

Vojna na Ukrajine zvýšila zbrojný export Nemecka
Ilustračná snímka - Nemecký tank Leopard 2 A4 počas vojenského cvičenia vo výcvikovom stredisku v nemeckom meste Münster. Foto: TASR/DPA

Nemecká vláda tento rok schválila vývoz zbraní a vojenského vybavenia za najmenej 8,35 miliardy eur. Ide o druhú najvyššiu ročnú sumu v dejinách krajiny. Informovala v utorok (27. 12.) agentúra DPA.

Viac než štvrtina dodávok od 1. januára do 22. decembra 2022 smerovala na pomoc Ukrajine, uviedla DPA s odvolaním sa na odpoveď ministerstva hospodárstva na žiadosť poslankyne parlamentu.

Trojstranná spolková vládna koalícia sľubovala pri nástupe k moci v roku 2021 zníženie zbrojného exportu. Vzhľadom na vojnu na Ukrajine však svoje plány zmenila a v rozpore s desaťročia uplatňovanou zásadou tiež oznámila ukončenie zákazu dodávok zbraní do zón konfliktov.

Odvtedy povolila zbrojný vývoz pre Ukrajinu v hodnote 2,24 miliardy eur. Zahŕňal napríklad protilietadlové tanky, samohybné húfnice, salvové raketomety a systém protivzdušnej obrany IRIS-T.

Aj bez započítania dodávok na Ukrajinu však objem povoleného vývozu zbraní presiahol šesť miliárd eur. Takúto hranicu Nemecko za 16-ročnej vlády predošlej kancelárky Angely Merkelovej prekročilo len päťkrát.

Po Ukrajine dostali od Nemecka najviac z tohto exportu štyri štáty NATO – Holandsko, Spojené štáty, Británia a Maďarsko. Celkové údaje za rok 2022 oficiálne zverejnia v januári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet