Na hlavný obsah

Výbor Snemovne reprezentantov zverejní správu o útoku na Kapitol neskôr

Očakáva sa, že sa tak stane vo štvrtok.

Výbor Snemovne reprezentantov zverejní správu o útoku na Kapitol neskôr
Stúpenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone v januári 2021. Foto: TASR/AP

Osobitný výbor Snemovne reprezentantov USA, ktorý vyšetruje útok na Kapitol zo 6. januára minulého roka, v stredu (21. 12.) oznámil, že svoju záverečnú vyšetrovaciu správu zverejní najmenej o jeden deň neskôr. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výbor uviedol, že očakáva, že správu zverejní vo štvrtok (22. 12.). Tento dokument, v ktorom Výbor pravdepodobne poukáže na to, že bývalý americký prezident Donald Trump by mal byť trestne stíhaný za podnecovanie vzbury, mal byť pôvodne zverejnený v stredu.

„Hlavnou príčinou (udalostí zo) 6. januára je jeden muž – bývalý prezident, ktorého ostatní nasledovali,“ uvádza sa v zhrnutí vyšetrovacej správy, ktoré zverejnili v pondelok (19. 12.).

Sedemnásť špecifických zistení

V správe sa uvádza 17 špecifických zistení. Píše sa v nej o právnych dôsledkoch konania Trumpa a niektorých jeho spolupracovníkov.

Podľa pondelkového zhrnutia správa tiež obsahuje legislatívne odporúčania týkajúce sa toho, ako by sa podobným útokom mohlo v budúcnosti zabrániť.

Výbor v pondelok jednomyseľne rozhodol, že odporučí začať trestné stíhanie Trumpa a jeho spolupracovníkov. Navrhuje to konkrétne za podnecovanie vzbury, bránenie v úradnom výkone, sprisahanie s cieľom podviesť americkú vládu a za falošné výpovede. Odporúčanie je nezáväzné. Konečné rozhodnutie záleží na ministerstve spravodlivosti.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet