Na hlavný obsah

Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2

Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia ani materiálne škody.

Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2
Ilustračná snímka- zemetrasenie. Foto: TASR

Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo vo štvrtok (15. 12.) plytké zemetrasenie s magnitúdou 6,2, v dôsledku ktorého sa triasli budovy po celom ostrove vrátane hlavného mesta Tchaj-pej. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia ani materiálne škody, informovala agentúra AFP.

Podľa taiwanských seizmológov otrasy vznikli v malej, len zhruba šesť kilometrovej hĺbke. Ich epicentrum bolo zhruba 30 kilometrov od východného pobrežia ostrova.

Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie magnitúdu 5,9 a vzniklo v hĺbke 12 kilometrov.

Po hlavnom otrase nasledovalo minimálne osem slabších dotrasov. Miestne železnice a podzemné dráhy preventívne znížili rýchlosť súprav. V Tchaj-peji nakrátko prerušili prevádzku metra.

K zemetraseniam dochádza často

Taiwan leží blízko spojnice dvoch tektonických platní a k zemetraseniam tam dochádza pomerne často. Niektoré zemetrasenia s magnitúdou 6 a vyššou si zvyknú vyžiadať aj obete, zranených a materiálne škody.

Septembrové zemetrasenie pri východnom pobreží Taiwanu si vyžiadalo jednu obeť a deväť zranených. Pri otrasoch na juhu ostrova v roku 2016 zahynulo viac než 100 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdou 7,3 z roku 1999 si vyžiadalo vyše 2 000 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet