Na hlavný obsah

Európska komisia plánuje zaviesť pravidlá pre etickejšiu výrobu čokolády

Týkali by sa odlesňovania či detskej práce.

Európska komisia plánuje zaviesť pravidlá pre etickejšiu výrobu čokolády
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Európska komisia (EK) chce, aby bola čokoláda na našich stoloch etická. To znamená, aby na jej výrobe nebola podpísaná detská práca, alebo odlesňovanie.

Komisia preto plánuje prijať pravidlá, ktoré by tomu zabránili. Bruselský klub je spolu so Spojeným kráľovstvom najväčším spotrebiteľom čokolády na svete. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Čokoláda má väčšinou sladkú chuť, jej výroba je však takmer vždy trpká. Väčšinu kakaových bôbov totiž pestujú západoafrickí farmári. Chudoba ich núti zväčšovať polia, čiže klčovať lesy, pre nízke výkupné ceny zas na nich musia pracovať deti.

Odhaduje sa, že len v Ghane a na pobreží Slonoviny, ktoré produkujú 60 percent kakaa, robí na farmách jeden a pol milióna detí, ktoré by v tom čase mali sedieť v škole.

Thabo z Ghany vysvetľuje, že ceny už pred krízou boli nízke, teraz je situácia kritická. Kúpiť napríklad hnojivo nemá šancu, zostáva mu jedine zväčšiť pole. O tom, že by na ňom nepracovala celá rodina vrátane detí ani neuvažuje.

Európska komisia preto teraz, pred sviatkami aj splnených želaní – Vianocami, pripravuje predpisy, aby bola udržateľná čokoláda skutočnosťou, nie nesplneným snom. Expertka Jana Ružická z Mazars upozorňuje, že nejde o žiadne prekvapenie.

Zelená dohoda a ďalšie prichádzajúce európske smernice vytvárajú tlak na výrobcov, aby začali riešiť udržateľnosť vo svojich európskych reťazcoch. Problémom v prípade kakaa je, že sú veľmi dlhé a netransparentné.

Bojujú za lepšie podmienky

Niektoré korporácie, ktoré to kakao vykupujú, pomáhajú aj dobrovoľne a zavádzajú rôzne programy, na ochranu biodiverzity, odlesňovanie a proti detskej práci.

Otázkou však je, na koľko sú efektívne. Krajiny sa snažia Európskej komisii komunikovať, že jedinou cestou je zvýšenie odberateľských cien kakaa.

Britská aktivistka Jane Woodbridgová pre BBC hovorí, že je škandál, ak čokoláda, ktorú si spájame s potešením, prináša toľko ľudského utrpenia. Hovorí, že verejná mienka a ochota platiť viac spolu s tlakom na výrobcov, by to mohli zmeniť.

Portál Politico pripomína, že kým farmári živoria, veľký výrobcom čokolády zárobky neklesajú. Ich ročný zisk sa odhaduje na 130 miliárd dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál