Na hlavný obsah

Vyše 100 katolíckych kňazov a členov rádov tento rok zabili, uniesli alebo zatkli

Najnebezpečnejšou krajinou bola pre nich tento rok Nigéria.

Vyše 100 katolíckych kňazov a členov rádov tento rok zabili, uniesli alebo zatkli
Viac ako 100 katolíckych kňazov a členov katolíckych rádov tento rok na svete zabili, uniesli alebo zatkli. Foto: Unsplash

Viac ako 100 katolíckych kňazov a členov katolíckych rádov tento rok na svete zabili, uniesli alebo zatkli. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na organizáciu Kirche in Not (Cirkev v núdzi), ktorá vo štvrtok (29. 12.) štatistiku predstavila v Mníchove.

Násilnou smrťou tento rok zomrelo najmenej 12 kňazov a päť rádových sestier, uniesli 42 kňazov a deväť rehoľníc. Traja z unesených sú stále nezvestní.

Najnebezpečnejšou krajinou pre katolíckych duchovných bola tento rok Nigéria, kde ich prišlo o život sedem a ďalších 35 sa stalo obeťou únosu. V Kongu rovnako ako v Mexiku násilnou smrťou zomreli traja, v Južnom Sudáne dvaja.

Najmenej 32 mužov a deväť žien v službách katolíckej cirkvi tento rok zatkli. „Najnovšie prípady sa týkajú štyroch kňazov ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi pôsobiacich v Ruskom okupovanej časti Ukrajiny,“ uviedla organizácia Kirche in Not, podľa ktorej panuje obava, že ich vo väzbe mučili.

Veľkým problémom čelia katolícki predstavitelia tiež v Nikarague, kde ich za mrežami aspoň dočasne skončilo 11.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet