Na hlavný obsah

Vyše polovica Slovákov nie je spokojná s fungovaním demokracie

Najmenej spokojní sú živnostníci a pracujúci dôchodcovia.

Vyše polovica Slovákov nie je spokojná s fungovaním demokracie
Na archívnej snímke účastníci protestu na Hodžovom námestí v Bratislave. Foto: TASR

S fungovaním demokracie na Slovensku vyjadrilo spokojnosť 38 percent dospelej populácie. Naopak, 57 percent deklaruje nespokojnosť. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median.

„Spokojné sú častejšie mladšie ročníky vo veku 30 až 39 rokov, ľudia s vysokoškolským vzdelaním, alebo obyvatelia Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja,“ priblížila agentúra.

Naopak, nespokojnosť častejšie vyjadrili ľudia vo veku 40 až 69 rokov, ľudia so stredoškolským vzdelaním, obyvatelia Banskobystrického a Prešovského kraja alebo živnostníci a pracujúci dôchodcovia.

Prieskum tiež ukázal, že 52 percent obyvateľov Slovenska považuje súčasný režim na v krajine za demokratický. „Častejšie ide o mladšie ročníky vo veku 18 až 39 rokov, ľudí so základným alebo vysokoškolským vzdelaním, obyvateľov Bratislavského a Trnavského kraja alebo ľudí s najvyššími príjmami,“ doplnila agentúra.

Naopak, 42 percent respondentov považuje súčasný režim na Slovensku za nedemokratický. Ide najmä o ľudí vo veku 40 až 69 rokov. Taktiež o ľudí so stredoškolským vzdelaním a obyvateľov Žilinského, Prešovského a Banskobystrického kraja.

Právo na život a osobnú slobodu

Zo základných ľudských práv a slobôd je pre obyvateľov Slovenska podľa prieskumu najdôležitejšie právo na život a osobnú slobodu

. Ďalej za dôležitú považujú slobodu myslenia, svedomia, náboženského vyznania alebo slobodu pohybu.

Najdôležitejšími základnými politickými právami sú pre Slovákov zase sloboda prejavu a právo na informácie, právo účasti na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou zástupcov, ako aj právo zhromažďovať sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko